Home Vesti Svetska banka 25. februara odlučuje o kreditima Srbiji

Svetska banka 25. februara odlučuje o kreditima Srbiji

by bifadmin
Svetska banka će 25. februara odlučivati o dva kredita Srbiji ukupne vrednosti 240 miliona dolara, najavio je danas šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen. On je pojasnio da bi trebalo da bude odobren kredit od 200 miliona dolara za podršku Agenciji za osiguranje depozita i 40 miliona dolara za finansiranje projekata za reformu zdravstva u Srbiji.
Za odobravanje kredita za podršku budžetu Srbije od 250 miliona dolara Svetska banka čeka da Vlada ispuni dogovorene mere oko preduzeća u restrukturiranju. Srbija se obavezala da će proces restrukturiranja 153 preduzeća biti završen do kraja juna ove godine, ali su male šanse da se to i dogodi. Ta medjunarodna finansijska institucija je ranije najavljivala da će o tom kreditu odlučivati u januaru, ali je odluku odložila nakon što je bilo jasno da zakoni o stečaju i privatizaciji neće biti usvojeni do formiranja nove vlade.
 svetska banka nije odbrila kredit srbiji
Srbiji je sada hitno potrebna pozajmica od Svetske banke za Agenciju za osiguranje depozita čija je kasa ispražnjena stečajem četiri banke. Stečaj državnih banaka – Razvojne banke Vojvodine, Agrobanke i Privredne banke Beograd, i private Univerzal banke, državu je koštao oko 860 miliona evra jer je garant depozita većih od 50.000 evra.

Pročitajte i ovo...