Home Vesti 95% svetskih bankomata će u roku od 3 nedelje izgubiti svoju sajber zaštitu

95% svetskih bankomata će u roku od 3 nedelje izgubiti svoju sajber zaštitu

by bifadmin

Banke su ignorisale upozorenje iz Majkrosofta da na vreme apgrejduju zaštitu svojih bankomata 5 godina unapred. Sada će, da bi ove mašine i dalje ostale bezbedne, one će morati da ovu svoju nesmotrenost skupo plate.

Banke širom sveta, preokupirane usklađivanjem sa strožim regulatornim kaznama, uskoro će propustiti rok za nadogradnju zastarelog softvera za svoje bankomate. Moguće posledice: izloženost hakerima i malveru – osim ako ne plate ekstra-keš Majkrosoftu kako bi ostale bezbedne.

95 odsto ATM mašina biće nezaštićeno za 3 sedmice

Ne, nije u pitanju Majkrosoftova ucena. Ova kompanija je još 2007. upozorila da će okončati svoju tehničku podršku za Windows XP. Rok za ovu podršku ističe bukvalno za nekoliko dana. Međutim, samo oko 30% od 2,2 miliona svetskih bankomata koja koristi ovaj sistem ga je dosad apgrejdovalo – a rok za podršku ovoj platformi ističe u aprilu, kaže proizvođač ATM bankomata NCR.

Nastojeći da svoje bankomate i kupce osiguraju od uljeza i kriminalaca, mnoge su banke postigle dogovor sa Majkrosoftom da nastavi svoju tehničku podršku za kešomate, sve dotle dok ih je moguće nadograditi. Mnoge banke, ipak, to nisu učinile.

Majkrosoft nije navodio imena banaka, samo nejasno izjavljujući da će „Troškovi zavisiti kako od specifičnih potreba kupaca tako i od njihove već postojeće podrške, koje se razlikuju od klijenta do klijenta.“

Pet najvećih britanskih banaka – Lojds, Kraljevska banka Škotske, HSBC, Barklis i Santander UK  ili sa Majkrosoftom imaju ugovor o daljoj podršci platformi Windows WP za bankomate – ili su u procesu pregovora za njegovo produženje.

Šridhar Atreja, londonski savetnik za tehnološke finansije u ‘Sangard konsalting uslugama’, rekao je da je ogroman broj banaka zanemario da unapredi bezbednosne sisteme, nakon što bile teško pogođene novim regulatornim zahtevima u osvit finansijske krize 2007-08.

Haaretz, Reuters

Pročitajte i ovo...