Home Vesti Ekonomisti predlažu:Reforme da počnu od države

Ekonomisti predlažu:Reforme da počnu od države

by bifadmin

Vlada Srbije koja će biti formirana posle prevremenih parlamentarnih izbora treba da spovodi radikalne ekonomske reforme i ubrzano ispunjava uslove za članstvo u Evropskoj uniji, preporuka je učesnika Kopaonik biznis foruma. Posle trodnevne rasprave u kojoj su učestvovali ekonomista, privrednici, bankari, predstavnici Vlade Srbije, ambasada i međunarodnih finansijskih institucija, zajednička je ocena da reforome treba da krenu od države, koja previše troši jer u javnom sektoru radi više ljudi nego što je neophodno, a istovremeno nije stvoren okvir za razmah privatnog sektora.

novcanice

„Koncept reformi mora da bude baziran na fiskalnoj konsolidaciji, merama štednje, ali i razvoju“, rekao je selektor Kopaonik biznis foruma Dragan Đuričin. On je ocenio da su strane investicije dobrodošle, ali da se ne može prvenstveno osloniti na njih, već će investicije na bazi industrijskih politika biti glavne i to ne kroz reprivatizaciju postojećih preduzeća, već kroz grinfild investicije ili privatizaciju preuzeća u resturukturiranju.

Učesnici tradicionalnog savetovanja ekonomista su ocenili da su za Srbiju prioritetne oblasti u koje treba ulagati poljoprivreda i prehrambena industrija, infrastuktura, energetika, delovi industrijskog kompleksa poput metaloprerađivačke industrije ali i informaciono-komunikaciona tehnologija, logistika i turizam.

Pročitajte i ovo...