Home Vesti Hitno potrebna renesansa industrije u Evropi

Hitno potrebna renesansa industrije u Evropi

by bifadmin

Evropska komisija je uputila zahtev zemljama članicama da u svojim politikama daju cen­tralno mesto industriji, kako bi se otvorilo što više radnih mesta i pokrenuo rast, kao i da sve oblasti svojih politika usmere ka jačanju konkurentnosti svojih industrija.

To je ključna poruka komunikacije pod nazivom „Za evropsku industrijsku renesansu”, koja je nedavno usvojena. Komisija poziva Savet EU i Evropski parlament da usvoje predloge u sektoru energije, transporta, vazdušnim i digitalnim komunikacionim mrežama, kao i da primene regulative kojima bi bilo kompletirano unutrašnje tržište. Pored toga, Komisija smatra da modernizacija industrije mora da se sprovede investiranjem u inovacije, efikasno korišćenje proizvodnih resursa, nove teh­nologije, veštine i lakši pristup finansijama, što sve može da ubrza upotreba za to namenjenih evropskih fondova.

industrija

Potpredsednik Evropske komisije, Antonio Tajani, koji je nadležan za industriju i preduzetništvo, kaže: „Evropa je još uvek daleko od postavljenog cilja da industrija učestvuje sa 20% u evropskom BDP-u do 2020. To je razlog zbog čega konkurentnost industrije mora da bude u središtu pažnje martovske političke agende Evropskog saveta.“

Modernizacija i revitalizacija industrije značajno je pitanje i u Srbiji, a domaća industrijska politika biće pod budnim okom Evropske komisije u okviru poglavlja 20 – preduzetništvo i industrijska politika pregovora o pristupanju Srbije u EU. Prvi ek­splanatorni skrining u ovoj oblasti očekuje nas u aprilu ove godine.

Izvor: PKS

Pročitajte i ovo...