Home Vesti Ima nečeg lepog u državi Danskoj…

Ima nečeg lepog u državi Danskoj…

by bifadmin

U Danskoj je čak 87% ispitanika zadovoljno radnim uslovima, a na drugom kraju je Grčka, gde je takvih samo 16 odsto. Iza Danaca slede Austrijanci i Belgijanci.

dan 01

Nešto više od polovine Evropljana zadovoljno je radnim uslovima u svojoj zemlji, ali je i ogromna razlika među zemljama članicama.

Istraživanje je sprovedeno od 3. do 5. aprila ove godine u svih 28 zemalja članica EU, a njim je ukupno obuhvaćen 26.571 ispitanik. Pod pojmom radnih uslova obuhvaćeni su radno vreme, organizacija posla, zdravlje i sigurnost na poslu, zastupanje zaposlenika i njihovi odnosi s poslodavcima.

Ispitanici su podeljeni u dve velike grupe – na one koji imaju posao i na one koji su nedavno imali radno iskustvo, ali su trenutno bez posla.

U proseku, na nivou EU, 53% ispitanika zadovoljno je radnim uslovima u svojoj zemlji, od kojih njih 8% smatra da su radni uslovi „jako dobri“, a 45% da su „prilično dobri“. Onih koji smatraju da su radni uslovi generalno loši je 43 posto.

Prosečni podaci prikrivaju izuzetne razlike među zemljama članicama – u Danskoj je čak 87% ispitanika zadovoljno radnim uslovima, a na drugom kraju je Grčka, gde je takvih samo 16 odsto.

Iza Danaca slede Austrijanci i Belgijanci.

Oni koji imaju posao su, opšte uzev, zadovoljniji od onih koji su trenutno bez posla, a zaposleni su zadovoljniji i od samozaposlenih. Više od polovine, 57% ispitanika u EU-u, smatra da su se radni uslovi u poslednjih pet godina pogoršali.

Pročitajte i ovo...