Home Vesti Indeks najbednijih zemalja sveta: Srbiji „bronza“

Indeks najbednijih zemalja sveta: Srbiji „bronza“

by bifadmin

Prema istraživanju CATO Instituta, Venecuela zauzima nezavidnu čelnu poziciju kao najbednija zemlja sveta. Prati je Iran, a odmah  potom i – Srbija.

Devedeset zemalja, koliko ih je na ovoj listi, rangirano je prema podacima iz Economist Intelligence Unit, kao i kalkulacija Stiva Hankea, profesora primenjene ekonomije na Univerzitetu Džons Hopkins.

A Pakistani child sits next to his mothe
Formula za izračunavanje kao faktore uključuje inflaciju, zaduženost kreditima i nezaposlenost u odnosu na bruto domaći proizvod.

Indeks bede Venecuelanaca je 79.4, daleko viši od „vicešampiona“, Iranaca, čiji je indeks 61.2, i „bronzanih“ Srba, koji su se takođe popeli na postolje zauzevši neslavno treće mesto kao jedna od najbednijih zemalja sveta. Top 22 od 90 zemalja imaju indeks koji je veći od 25.

U Venecueli i Iranu razlog za loše stanje pripisuje se inflaciji, dok je u Srbiji problem u izuzetno velikoj nezaposlenosti.

Od zemalja u regionu, takođe su se „istakli“ i Makedonci koji su na 11. mestu, dok su Hrvati na 15. poziciji. Slovenija je s indeksom 20,8 zauzela 32. mesto, Italija s indeksom 20,1 je na 34. mestu, Mađarska s indeksom 14,3 na 53. mestu dok Bosna i Hercegovina nije bila uključena u istraživanje.

Od 90 zemalja najbolje je plasiran Japan s indeksom 5,41.

MI 01

Pročitajte i ovo...