Home Vesti SUPERSTE: Srbija u očima mladih

SUPERSTE: Srbija u očima mladih

by bifadmin

U okviru istraživanja Kluba SUPERSTE čak 56 odsto mladih kandidata odgovorilo je da vidi Srbiju u Evropskoj Uniji do 2020. godine. Svaki osmi kandidat rekao je da Srbiju za deset godina vidi na dobrom putu ka prosperitetu, sa delimično sprovedenim reformama ali i dalje u problemima. Manji broj mladih talenata je vidi kao uspešnu zemlju sa razvijenom privredom i smanjenom stopom nezaposlenosti, dok samo tri odsto smatra da će Srbija biti u stanju stagnacije, koje će voditi do još gorih problema i putem degradacije.

Klub SUPERSTE Logo

Sa druge strane većina anketiranih pojedinaca zauzima optimističan stav i očekuje lepu i uspešnu budućnost, kao produkt vrednog truda i intenzivnog zalaganja, a nekolicina kandidata smatra da bez obzira na trud i rad, njihova situacija zavisi od okolnosti i situacije u zemlji.

Istraživanje je pokazalo da velika većina predstavnika današnje generacije mladih prirodnjaka, društvenjaka i umetnika želi da radi posao koji vole, po cenu da nisu adekvatno plaćeni za svoj rad, dok je manji procenat spreman na kompromis i da radi posao koji je bolje plaćen ali manje izazovan i interesantan. Veoma često se u javnosti vodi polemika o stavovima mladih o društvenom angažmanu, načinu i meri u kojoj su spremni da doprinesu ličnom i razvoju zajednice. Kandidati za Klub SUPERSTE su podeljeno odgovorili na pitanje kako bi se društveno angažovali. Većina se opredelila za aktivno učešće u rešavanju za njih relevantnih pitanja i donošenju odluka u lokalnim zajednicama kao i na državnom nivou, dok je svaki četvrti kandidat naveo da bi se angažovao isključivo na lokalnom nivou. Samo šest odsto mladih je reklo da bi pristalo na politički angažman, dok su preostali pojedinci naveli širok dijapazon oblasti kao što su angažovanje putem radionica, seminara, kroz medije, na fakultetu, humanitarne aktivnosti, samo u okviru građanskih obaveza ili uključivanjem u bilo koju organizaciju u svojoj stručnoj oblasti.

Na vrhu liste stvari koje Srbija može da ponudi, a druge zemlje ne mogu izdvojili su se predivni predeli i prelepa prirodna bogatstva. Mladi ispitanici su rekli da su Srbi jedan od najgostoljubljivijih naroda sa veoma bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem. Upravo mladi talenti i izvrsni naučnici su nešto po čemu su anketirani pojedinci posebno izdvojili Srbiju kao zemlju sa izuzetnim stručnjacima. Nacionalna srpska kuhinja, ajvar, ćevapi, gibanica, rakija, tradicija i običaji zaslužili su visoko mesto na listi zahvaljujući „mešavini kultura pod uticajem suseda i viševekovnog uticaja različitih kultura“, kako navode mladi kandidati. Takođe, ispitanici su naveli nasmejana lica i toplinu doma kao stvari koje im veoma nedostaju kada negde otputuju. Ćirilica je navedena kao jedan od temelja nacionalnog identiteta Srbije koju nikako ne treba zapostaviti.

U okviru sedmog konkursa za Klub SUPERSTE Erste Banke, danas se otvara glasanje za nagrade javnosti kandidatima koji su po mišljenju stručnog žirija ušli u uži izbor. Cilj ovog programa je da promoviše i nagradi aktivne, talentovane i kreativne mlade ljude koji postižu izuzetne rezultate u oblastima kojima se bave. Glasanje putem SMS-a i portala www.superste.net trajaće do 18. maja 2014. godine do ponoći, do kada će javnost odlučiti kojih 12 kandidata će dobiti nagrade javnosti.

Pročitajte i ovo...