Home Vesti Nadgledanje potrošnje energije u domaćinstvima u Lionu

Nadgledanje potrošnje energije u domaćinstvima u Lionu

by bifadmin

Korporacija Toshiba i Toshiba Solutions korporacija objavile su početak praktične demonstracije sistema za nadgledanje potrošnje energije u domaćinstvima i sistem za upravljanje razvojem lokalnih zajednica (community management system, CMS), instalirane u revitalizovanoj razvojnoj oblasti grada Liona, u Francuskoj. Demonstracija je deo projekta pametne zajednice lionskog ušća koji je razvila japanska Organizacija za novu energiju i industrijsko-tehnološki razvoj, NEDO, uz podršku Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Sistem za monitoring, odnosno nadgledanje podrazumeva merenje u realnom vremenu potrošnje struje, vode i gasa u domaćinstvima, preko instalirane merne opreme u razvodnim ormanima i brojilima za vodu i gas, u stanovima i kućama u javnom vlasništvu. Dobijeni podaci dobiće vizuelnu, grafičku interpretaciju na tablet računarima koji se dele stanarima ove oblasti. Na istim tablet računarima će se takođe prikazivati i potrošnja energije pojedinačnih kućnih aparata*1 kao i saveti korisnicima o tome kako da uštede energiju. Cilj ove inicijative je povećanje svesti stanara lokalne zajednice o životnoj okolini i ujedno pomoć u smanjivanju pojedinčane potrošnje energije. Efekti svih navedenih napora će biti proveravani i potvrđivani.

lion
Počev od sistema za nadgledanje potrošnje energije u domaćinstvima, preko sistema za zajedničku upotrebu vozila na električni pogon – koji koristi solarnu energiju za dopunu pogonskih baterija, a pokrenut je još u oktobru 2013. u sklopu programa renoviranja oblasti – aktuelna demonstracija CMS sistema za upravljanje razvojem lokalne zajednice prikupljaće podatke i davati vizuelni prikaz sveukupne potrošnje energije u ovoj razvojnoj oblasti, i tako podržavati razvoj pametne lokalne zajednice. Svemu tome biće pridruženi i podaci sa projekta Gradnja sa pozitivnom energijom (Positive Energy Building, PEB*2), koji treba da bude završen u proleće 2015, kao i podaci sa ostalih projekata predviđenih u ovoj razvojnoj oblasti. Toshiba grupa će analizirati podatke o potrošnji energije i deliti ih sa gradskom zajednicom Liona (Grand Lyon Community), koja će utvrditi da mogu li da se ogledaju u planu razvoja ili strategijama za povećanje energetske efikasnosti.

Ovo je prvi pokazni projekat organizacije NEDO u Evropi koji doprinosi postizanju ciljeva Evropske unije do 2020. u domenu zaštite životne sredine, „20-20-20*3“, i to pet godina pre 2020. koja je zacrtana kao godina-prekretnica, uključujući i nultu emisiju štetnih gasova u oblastima u kojima se ponovo pokreće razvoj. Projekat se oslanja na tehnologije koje su japanske kompanije razvile kao podršku postizanju veće energetske efikasnosti, i Toshiba grupacija je koordinator svih japanskih kompanija koje su uključene u projekat.

Korporacija Toshiba i Toshiba grupacija planiraju da iskoriste rezultate ovog projekta za usavršavanje tehnologija za veće „pametne zajednice“, i proaktivno širenje globalnog poslovanja u ovom domenu u saradnji sa vladama i autonomnim organima uprave.

Pročitajte i ovo...