Home Slajder Članice EU će same odlučivati o GMO

Članice EU će same odlučivati o GMO

by bifadmin

Evropska unija na putu je da novim propisom, koji će početi da se primenjuje na proleće, dozvoli članicama da na svojoj teritoriji ograniče ili zabrane gajenje kultura koje sadrže genetski modifikovane organizme (GMO). Kod zabrane GMO članica će moći da se pozove na zaštitu životne sredine, poljoprivrednu ili socio-ekonomsku politiku, čak i ako Brisel da „zeleno svetlo“ za gajenje. Protivnici GM kultura pozdravljaju novi propis dok ga pobornici napaduju tvrdeći da potkopava jedinstveno tržište. GM kulture su široko rasprostranjene u obe Amerike i Aziji dok se u EU gaje samo u pet članica.

 

Evropski parlament 13. januara usvojio je novu direktivu o GMO koja će stupiti na snagu na proleće 2015, nakon što je odobri Evropski savet. Direktiva, o kojoj su neformalni sporazum Parlament i Savet postigli u decembru 2014, predložena je još 2010. godine. Četvorogodišnji zastoj sa usvajanjem posledica je neslaganja članica EU pobornica i članica protivnica GMO.

Novim propisom članicama EU omogućava se da gajenje GMO zabrane na osnovu svoje politike žaštite životne sredine a razlozi za zabranu, uz rizik po zdravlje ljudi i sredinu, mogu da budu i socio-ekonomski efekti, prostorni planovi gradova i sela, ciljevi poljoprivredne politike, izbegavanje mešanja GMO kultura sa onim bez GMO.

Monsantov kukuruz MON810 trenutno je jedina GM kultura koja se gaji u EU i to uglavnom u Španiji i Portugaliji, ali i u Češkoj, Rumuniji i Slovačkoj. Dozvolu za uzgajanje dobio je 1998.

U 2013. u EU je pod kukuruzom MON810 bilo gotovo 150.000 hekatara od čega 137.000 u Španiji. Površina pod GM kukuruzom predstavljala je 1,56% od ukupno 9,6 miliona hekatara pod kukuruzom u EU, kao i samo 0,26% od 57,4 miliona hekatara pod GM kukuruzom u svetu.

GM krompir „Amflora“ zabranjen je u EU odlukom suda 2013. godine, nakon što je dobio „zeleno svetlo“ Evropske komisije.

Uz zemlje koje ih već gaje, pobornici GM kultura u EU su i Velika Britanija i Holandija koje žele da dozvolu za uzgajanje u EU dobije više GM kultura i da ih gaje na svom tlu.

Najoštriji protivnici GM kultura su Francuska, Nemačka, Luksemburg i Austrija koji su, kao i Bugarska, Grčka, Mađarska, Poljska i Italija, usvojili mere zaštite od GMO i brane uzgajanje GM kultura na svojoj teritoriji.

Komentarišući glasanje u Evropskom parlamentu, nemačko Ministarstvo za prirodnu sredinu saopštilo je da će insistirati na potpunoj zabrani GMO u Nemačkoj, preneo je EurActiv.com.

Međutim, nemačka partija Zelenih upozorava da bi ugovori o slobodnoj trgovini o kojima EU pregovara (TTIP i CETA) mogli da donesu GM biljke na evropsko tržište.

Kada je reč o stavu građana EU, oni baš nisu željni GMO. Poslednji Eurobarometar o GMO iz decembra 2010. pokazuje da se samo 21% ispitanih Evropljana slaže da je GMO hrana bezbedna za buduće generacije dok se 58% s tim ne slaže.

Kontroverzna debata o GMO u Evropi nije gotova jer će Evropska komisija narednih meseci preispitati proces odobravanja GMO, kako propisa o uvozu u EU, tako i gajenja na evropskoj teritoriji.

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...