Home Vesti Do marta mere za suzbijanje sive ekonomije

Do marta mere za suzbijanje sive ekonomije

by bifadmin

Do kraja marta 2015. Stručna grupa za suzbijanje sive ekonomije koju predvodi NALED, pripremiće i predložiti mere kao osnov za usvajanje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Fokus ovih mera, koje će biti podnete vladinom Koordinacionom telu suzbijanje sive ekonomije, biće donošenje seta podsticajnih mera za privrednike koji žele da posluju legalno, kao i seta kaznenih mera za privredne subjekte koji budu radili mimo zakona.

Mere će biti precizirane na osnovu istraživanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, sprovedenog u okviru dvogodišnjeg Projekta jačanja konkurentnosti Srbije, koji je podržao USAID. Istraživanje, koje je realizovao Ipsos stratedžik marketing, pokazuje da je polovina stanovništva uverena da se obim sive ekonomije smanjio u poslednjih godinu dana dok 59% privrednika nije zadovoljno rezultatima. Ipak, više od 60% građana i privrede veruje da je Vlada Srbije odlučna da suzbije nelegalno poslovanje.

Jedan od izazova za kreatore nacionalnog programa biće da se izbore sa izostankom spremnosti građana i privrede da ukažu na sivu ekonomiju. Prema istraživanju, najmanje 63% građana ne bi prijavilo poslodavca koji zapošljava na crno, a svaki drugi privrednik ne bi prijavio nelegalnu konkurenciju. Dok građani to najčešće ne bi uradili zbog straha za posao (60%), privrednici nemaju poverenje u sistem kažnjavanja (71%).

Rezultati istraživanja pokazali su da svaki treći ispitanik ne dobije fiskalni račun pri kupovini, a 52% nikada ne traži zbog čega će biti biće neophodno osmišljavanje mera koje će ih motivisati da u svakoj prilici zatraže račun kao potvrdu kupovine.

Građani smatraju da mere za smanjivanje obima sive zone moraju da uključe bolju kontrolu i povećanje broja inspekcija (31%), veće zapošljavanje i strožije kazne (14%). Za privrednike suzbijanje sive ekonomije bi trebalo da bude prioritet Vlade Srbije u izgradnji povoljnog poslovnog ambijenta (21%), slede smanjenje poreza (20%), poštovanje zakona i investicije.

Pročitajte i ovo...