Home Vesti Hrvatski sabor u petak fiksira kurs švajcarca

Hrvatski sabor u petak fiksira kurs švajcarca

by bifadmin

Hrvatski sabor će verovatno već u petak doneti odluku o izmeni Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će u sledećih godinu dana fiksirati kurs švajcarske valute na 6,39 kuna,  s tim što će teret podneti finansijske institucije ali uz pomoć ministarstva finansija. U Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita indeksiranih u francima, a vlasti i banke najavile bi da bi u tom periodu mogle da razmotre rešenje za konveriju ovih kredita u nacionalnu valutu kunu.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedeljak da se vlada odlučila na ovaj korak jer se „radi o desetinama hiljada porodica koje sada mogu mirno da idu na spavanje, više neće morati da gledaju non-stop na kursnu listu. To je moja državnička odluka“. Ovakvoj odluci prethodio je sastanak premijera, predstavnika ministarstva finansija,  Hrvatske narodne banke (HNB) i banaka.

Za eventualnu odluku o konverziji kredita iz švajcaraca u nacionalnu valutu potrebna je saglasnost HNB, jer to nije u isključivoj nadležnosti Vlade.  Upitan o mogućim tužbama bankara, premijer je rekao da je jedino moguća ustavna tužba, ali da je država tu da zaštiti svoje građane. Strane banke drže oko 90% bankarskog sektora.

Predsednik Sabora Josip Leko rekao da će ta odluka biti uvrštena u dnevni red već u petak.

Predsednik Hrvatskog udruženja banaka Zoran Bohaček izjavio je 19. januara da su banke spremne u iduća tri meseca da snose teret rasta švajcarskog franka kako bi olakšale građanima. On je dodao da je reč o kratkoročnom rešenju, ali da kod donošenja dugoročnog rešenja glavnu ulogu treba da ima Ministarstvo finansija.

Procenjuje se da je u Hrvatskoj još oko 60.000 kredita s klauzulom u švajcarskoj valuti, uglavnom stambenih. Prema procenama, ovaj problem pogađa između 200.000 i 300.000 građana, odnosno između 6 i 7% stanovništva. Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni iznos kredita vezanih uz franak krajem septembra prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, odnosno oko tri miljarde evra.

Pročitajte i ovo...