Home Slajder Ministarstvo: Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počinje do kraja 2015.

Ministarstvo: Izgradnja pruge Beograd-Budimpešta počinje do kraja 2015.

by bifadmin

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da Srbija nastavlja rad na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, bez kašnjenja i da će radovi početi do kraja ove godine.
Do juna će biti uradjena studija izvodljivosti sa projektom, a početak radova očekuje se u poslednjem kvartalu 2015. godine, precizirano je u saopštenju.


Ističe se da su već počele aktivnosti na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, jer su iz ruskog kredita već obezbedjena sredstva za pojedine deonice.
Krajem prošle godine vlade Kine, Srbije, Madjarske i Makedonije potpisale su sporazum o modernizaciji železničkog saobraćaja, sa nemerom da se prvo izgradi brza pruga od Beograda do Budimpešte, a potom od Beograda ka Makedoniji i dalje ka Grčkoj. Kina se uključila u taj projekat jer joj je interes da robu dopremljenu do Pireja transportuje železnicom do evropskih zemalja.
Odluka nove grčke vlade da obustavi privatizaciju luke Pirej izazvala je polemike u srpskoj javnosti da li će se raditi na modernizacije pruge Beograd-Budimpešta.
Prethodna vlada u Grčkoj planirala je prodaju 67 odsto udela u luci Pirej, za šta je bila zainteresovana kineska kompanija COSCO koja već ima 35-godišnju koncesiju za proširenje dva najveća kontejnerska terminala u toj grčkoj luci.

Pročitajte i ovo...