Home Vesti Slbodne zone tražiće od države nove olakšice za podsticanje stranih investicija

Slbodne zone tražiće od države nove olakšice za podsticanje stranih investicija

by bifadmin

Grupacija slobodnih zona Udruženja za trgovinu Privrede komore Srbije (PKS) predložiće u 2015. institucijama i nadležnim ministarstvima Vlade Srbije niz novih mera za unapređenje poslovanja u slobodnim zonama, kako bi te lokacije bile još atraktivnije za ulaganja,rečeno je na sastanku te grupacije u PKS prošle nedelje.

Gotovo sve velike investicije u Srbiji locirane su upravo u slobodnim zonama, a prema podacima Uprave za slobodne zone, ulaganja su od 2006. do 2013. godine dostigla bezmalo 1,5 milijardu evra. Najviše investicija je u automobilsku industriju, ali ne zaostaju ni drugi sektori privrede. U narednom periodu očekuje se rast ulaganja, kao i da Srbija do 2020. godine bude pokrivena mrežom slobodnih zona koje jednostavnim carinskim procedurama i poslovanjem bez plaćanja carina, privlače investitore iz celog sveta i predstavljaju industrijsko središte ( hub) u Jugoistočnoj Evropi.

Grupacije za slobodne zone PKS predložiće podsticaje za unapređenje rada slobodnih zona Srbije, koje podrazumevaju potpuno oslobađanje od plaćanja poreza na dobit preduzeća, pojednostavljenje carinskog postupka u slobodnim zonama, finansiranje izgradnje objekata u državnom vlasništvu koji će služiti za inkubaciju proizvodnih brownfield investicija korisnika slobodnih zona. Među predlozima su i izrada Master plana i Strategije razvoja slobodnih zona, za period 2015-2026. godine, kao i produženje važenja svih mera, a posebno poreskih olakšica i po ulasku Srbije u EU (po ugledu na primer Poljske do 2026 godine).

Značajnu ulogu u daljem razvoju slobodnih zona, takođe, imaju lokalne samouprave koje treba da definišu podsticaje – oslobođenja od plaćanja dela poreza na zarade za sva nova radna mesta, kao i od gradskih i opštinskih taksi i poreza za izgradnju i eksploataciju proizvodnih objekata namenjenih proizvodnim aktivnostima u slobodnim zonama.

U Srbiji je trenutno aktivno 12 slobodnih zona – Pirot, Zrenjanin, Subotica, Novi Sad, „FAS slobodna zona”-Kragujevac, Šabac, Užice, Smederevo, Kruševac, Svilajnac, Apatin i Vranje. U 2015. najavljeno je otvaranje Slobodne zone u Obrenovcu na lokaciji Prva iskra Barič, kao i u Pančevu i Rumi.

U 12 slobodnih zona u Srbiji 2013. godine ostvaren je promet vredan oko pet milijardi evra, proizvodnja je dostigla 2,4 milijarde evra, a izvoz petinu ukupnog eksporta zemlje. U slobodnim zonama u 2013. radilo je 226 kompanija i uloženo je 200 miliona evra. U Slobodnoj zoni „Pirot” više kompanija uložilo je oko 22, 5 miliona evra, „Zrenjanin” 1,2 miliona evra, „Subotica” 9,2 miliona evra, „Novi Sad” skoro 300.000 evra. U Slobodnoj zoni „Šabac” realizovano je investiciono ulaganje od približno 2,5 miliona evra, u „FAS Slobodna zona”, Kragujevac 159 miliona evra, „Užice” 2,9 miliona evra. U „Kruševcu“ je uloženo skoro 160.000 evra, a u „Smederevu” oko 423.000 evra.

Značajan je i podatak da u 2013. godini slobodne zone ostvarile rast obima proizvodnje za rekordnih 170,23 odsto u odnosu na 2012. godinu. Podaci o poslovanju u Slobodnim zonama u 2014. godini biće dostupni krajem marta 2015.

Pročitajte i ovo...