Home Slajder Turski ministar pozvao zemlje u razvoju da razviju svoju marku automobila

Turski ministar pozvao zemlje u razvoju da razviju svoju marku automobila

by bifadmin

Turski ministar industrije Fikri Išik pozvao je svoje kolege okupljene u grupi D-8 država (u kojoj su Bangladeš, Egipat, Indonezija, Iran, Malezija, Nigerija, Pakistan i Turska) da učestvuju u zajedničkom razvoju sopstvene marke automobila, prenosi turski nacionalni dnevnik Hurijet.

Govoreći juče na samitu ministara ovih zemalja u glavnom gradu Irana, Teheranu, Išik je rekao da je bilateralna saradnja između D-8 udvostručena u periodu od 2000 do 2011 ali da je njihov cilj da ovu razmenu podignu na nivo jedne petine ukupne globalne razmene do 2018. godine. Ukupna razmena između zemalja je 2011. godine bila 130 milijardi dolara.

“Trebalo bi da razmišljamo o razmeni između naših zemalja koja bi se bazirala na dobro osmišljenim projektima i da je podignemo na viši nivo. Turska je startovala sa projektom razvoja svoje automobilske marke i poziva sve zemlje ove grupacije da se uključe u kooperaciju u okviru ovog projekta“, dodao je Išik.

Ministar je ranije u oktobru prošle godine rekao da bi nacionalni model automobila bio na električni pogon.

Turska razmišlja o projektu razvoja sosptvene automobilske marke od 2010. godine s ciljem da na ovaj način smanji svoj trgovinski deficit koji je glavni problem turske ekonomije.

U međuvremenu, generalni sekretar D 8, Seyed Ali Mohammad Mousavi rekao je da su radni sastanci na ovu temu sa predstavnicima javnog i privatnog sektora bili veoma pozitivni.

“Sa zajedničkim investicijama i projektima mogli bi smo značajno doprineti razvoju naših ekonomija, ali to ne možemo učiniti bez podrške i učešća privatnog sektora“ rekao je Mousavi.

Pročitajte i ovo...