Home Slajder Crna Gora lider u regionu po broju objavljenih knjiga

Crna Gora lider u regionu po broju objavljenih knjiga

by bifadmin

Posmatrano po „glavi stanovnika“, Crna Gora je lider u regionu, te je u samom svjetskom vrhu prema broju objavljenih knjiga tokom jedne godine.

Velika Britanija godišnje objavi 2.875 naslova knjiga na milion stanovnika, što je ubjedljivo najviše u svijetu.

„Crna Gora, Hrvatska i Srbija godišnje u prosjeku objave najviše naslova knjiga u odnosu na broj stanovnika, dok najmanje objave Kosovo i Bosna i Hercegovina“, pokazalo je istražovanje agencije Anadolija.

Vesna Kovačević, iz Odeljenja obrade serijske publikacije Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đorđe Crnojević“, istakla je da je u Crnoj Gori prošle godine objavljeno oko 1.200 naslova u kategoriji “knjiga” koji su legalno upisani u Katalogizaciju u publikaciji (CIP).

“Prošle godine u Crnoj Gori je objavljeno 1.100 do 1.200 naslova knjiga za koje su izdati CIP-ovi. Možemo kazati da je zadnjih godina na području Crne Gore ta cifra, uglavnom, ostala ista”, rekla je Kovačević za agenciju Anadolija.

Prema broju stanovnika, koji u Crnoj Gori prema poslednjem popisu iznosi 620.029, ova zemlja godišnje objavi 1.854 naslova knjiga na milion stanovnika, jedinična meru koju koristi Međunarodno udruženje izdavača (IPA) za ukupni broj objavljenih naslova knjiga.

Primera radi, Crna Gora po glavi stanovnika godišnje objavi više knjiga nego Kosovo i BiH zajedno.

Odmah nakon Crne Gore sledi Hrvatska gde se godišnje, u proseku, objavi oko 6.500 naslova raznih knjiga i štiva, odnosno 1.511 naslova na milion stanovnika.

Srbija je sa oko 10.500 naslova odmah iza Hrvatske, ako se uzme u obzir broj stanovnika u zemlji.

Posmatrano prema broju stanovnika, koji u Srbiji iznosi oko 7,2 miliona, u toj zemlji se na milion stanovnika godišnje objavi 1.458 naslova knjiga.

Odmah nakon Srbije, od zemalja regiona sledi Makedonija. Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Narodna i univerzitetska biblioteka u Skoplju, u Makedoniji su prošle godine objavljena 2.684 naslova. Ako se uzme u obzir broj stanovnika u Makedoniji, koji trenutno iznosi oko dva miliona, u toj balkanskoj zemlji se na milion stanovnika godišnje objave 1.342 naslova.

Ipak, od zemlja regiona, najmanje knjiga objavljuju Albanija, Kosovo i Bosna i Hercegovina. Podaci Nacionalne biblioteke Albanije pokazuju da je na području Albanije 2014. godine objavljeno 2.650 naslova knjiga razne tematike. Prema broju stanovnika u toj zemlji, koji trenutno iznosi oko 2,9 miliona, u Albaniji se na milion stanovnika godišnje objavi 913 naslova.

Prema najnovijim podacima kojima raspolaže Nacionalna biblioteka Kosova, na području Kosova je prošle godine objavljeno 1.260, a godinu ranije 1.350 naslova knjiga. Ako se uzme u obzir broj stanovnika na Kosovu, koji trenutno iznosi oko dva miliona, na Kosovu se na milion stanovnika godišnje objavi 652 naslova knjiga.

Izvor: cdm.me

Pročitajte i ovo...