Home Slajder Halk banka očekuje da će najkasnije za dva meseca preuzeti Čačansku banku

Halk banka očekuje da će najkasnije za dva meseca preuzeti Čačansku banku

by bifadmin

“Očekujemo da ćemo najkasnije za dve nedelje potpisati ugovor o kupovini udela u Čačanskoj banci, a da ćemo najkasnije za dva meseca, posle finalnog odobrenja transakcije od nadležnih srpskih institucija biti u mogućnosti da istaknemo ime naše banke na našoj akviziciji”, rekao je za Biznis i Finansije pomoćnik generalnog direktora Halk banke Mustafa Aydin, koji je danas prisustvovao Simpozijumu “Unapređenje ekonomskih odnosa između Turske i Srbije u hotelu Metropol.


O je rekao da će sedište Čačanske banke biti prebačeno u Beograd a da će Halk banka u narednih šest meseci do godinu dana izaći sa jasno definisanom strategijom banke, pošto jer urađena dju dilidžens studija nije dovoljna da bi banka mogla da izađe sa preciznijim odlukama u vezi politike koju će voditi u Srbiji.
Halk banke je pre tri godine započela svoj biznis u Makedoniji i sada je veoma zadovoljna svojim rezultatima. Iako se vrlo često u javnosti govori da banke prate lokalne biznise, Aydin je rekao da je Halk banci cilj da pruži svoje usluge svim klijentima u Srbiji i kao primer naveo da u Makedoniji samo 5% klijenata banke čine turske kompanije dok su ostali klijenti međunarodne i makedonske kompanije.
On je takođe najavio da je strategija banke da poveća prisustvo u regionu ali da će ići korak po korak, što znači da će posle Makedonije banka sačekati da prvo uspostavi operacije u Srbiji a zatim će razmišljati o daljem širenju.
Aydin je takođe rekao da ga ne plaši činjenica da je Srbija sada u recesiji, niti podatak da je bankarsko tržište prezasićeno i raspolaže likvidnošću koju ne može da uposli jer nema valjane tražnje iz privrednog sektora. „Kao i svi koji su danas govorili na skupu verujem da Srbija ima potencijal i da saradnja Turske i Srbije takođe imaju velike potencijale i optimista sam „ rekao je Aydin, navodeći kao dobar primer uspešnog poslovanja banke u Makedoniji zahvaljujući dobro osmišljenjoj ponudi.
Ministar spoljne i unutrašnje trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je dolazak Halk banke značajno sa više aspekata“. On je kazao da će Vlada Srbije, čim dobije odgovor Halk banke, dati mišljenje o ponuđenim uslovima preuzimanja većinskog dela Čačanske banke.
„Realno je da za desetak dana imamo potpisan ugovor o preuzimanju“, kazao je Ljajić istakavši da je dolazak turske banke na srpsko tržište veoma značajan.
„Mi očekujemo pomoć u razvoju malog i srednjeg biznisa, a to je i signal za druge turske investitore i ulagače da dođu i investiraju u Srbiju“, rekao je Ljajić.

Pročitajte i ovo...