Home Vesti Kreditna linija od 5 miliona evra u okviru programa Žene u biznisu

Kreditna linija od 5 miliona evra u okviru programa Žene u biznisu

by bifadmin

 

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Banca Intesa potpisale su ugovor o kreditnoj liniji u iznosu od 5 miliona evra za podršku ženama preduzetnicama u Srbiji u okviru programa Žene u biznisu namenjenog zapadnom Balkanu.

Banca Intesa je prva banka u Srbiji koja se priključila ovom programu, a sredstva kreditne linije biće iskorišćena za kreditiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) kojima upravljaju žene.

„Žensko preduzetništvo je jedan od najmanje iskorišćenih resursa ekonomskog rasta, ne samo u Srbiji, već i u čitavoj Evropi, zbog čega je podrška njegovom jačanju važan zadatak svih aktera društva. Kao vodeći kreditor domaće privrede Banca Intesa je aktivno uključena u proces ekonomskog osnaživanja žena, u prilog čemu govori činjenica da smo među prvim bankama na tržištu Srbije razvili kredit namenjen isključivo preduzetnicama. Ugovor sa EBRD, našim višegodišnjim partnerom, dodatno potvrđuje težnju da doprinesemo stvaranju boljih uslova za razvoj ženskog biznisa, a time i ukupnog preduzetništva kao ključnog oslonca povećanja zaposlenosti i dugoročnog privrednog rasta“, izjavila je Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa.

„Žene preduzetnice u Srbiji suočavaju se sa izazovima u pogledu pristupa finansiranju i savetima koji su im potrebni za razvoj poslovanja. Zato nam je drago što udružujemo snage sa našim dugoročnim partnerom Banca Intesa u naporima da podržimo žene u biznisu. Pozdravljamo posvećenost banke kreditiranju žena koju ćemo podržati i tehničkom pomoći i savetodavnim uslugama,“ izjavio je Henri Rasel, direktor EBRD za finansijske institucije zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Belorusije.

Mateo Patrone, direktor EBRD za Srbiju, rekao je: „Ovaj projekat targetira dva važna cilja EBRD u Srbiji, kao što je naglašeno u našoj strategiji za zemlju: podrška privatnom sektoru i premošćavanje rodnog jaza u preduzetništvu proširivanjem pristupa finansiranju za žene u biznisu. Drago nam je što nam se Banca Intesa pridružila i želimo da ohrabrimo i druge lokalne banke da se uključe u naše napore.“

Kroz program Žene u biznisu, koji obuhvata finansiranje, tehničku podršku za partnerske finansijske institucije, mentorstvo i dugoročnu obuku za žene preduzetnice, kao i mehanizam deljenja rizika, EBRD planira da sa 20 miliona evra doprinese kreiranju kreditnih linija za podršku ženskom preduzetništvu preko lokalnih banaka u zemljama zapadnog Balkana uključijući Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru.

Vlada Švedske je obezbedila dodatnih 33 miliona švedskih kruna (oko 3,6 miliona evra) za jačanje kapaciteta institucija kako bi pomogla bankama u regionu u razvoju finansijskih proizvoda koji ispunjavaju specifične potrebe ženskog preduzetništva, ali i obezbedila preduzećima kojima upravljaju žene znanje koje im je potrebno za razvoj i unapređenje poslovanja. Za ovaj program na raspolaganju su i sredstva drugog donora, Luksemburga, u ukupnom iznosu od 1,5 miliona evra, dok je 2 miliona evra obezbeđeno od strane Specijalnog fonda akcionara EBRD za mehanizam deljenja rizika.

Pročitajte i ovo...