Home Vesti „Podravka“, „Don Don“ i „Ardian Investment“ predali ponude za kompaniju „Žito“ iz Ljubljane

„Podravka“, „Don Don“ i „Ardian Investment“ predali ponude za kompaniju „Žito“ iz Ljubljane

by bifadmin

„Podravka“, „Don Don“ i francuski „Ardian Investment“ predali su obvezujuće ponude za preuzimanje 52% deonica ljubljanskog „Žita“, piše ljubljanski „Dnevnik“ prenose seebiz.eu.

Poznato je da su interes pokazivali i „Franck“, češki „Agrofert Group“, kao i dva neimenovana investiciona fonda.

Nije poznato da li je ko od njih predao obvezujuću ponudu. Nezvanično se saznaje da vlasnik „Franck“-a Milan Artuković nije uspro da sastavi konzorcijum hrvatskih prehrambenih kompanija, koje bi nakon preuzimanja podelile „Žito“.

Takođe, nezvanično se saznaje da ponudu nije predao ni „Agrofert“, iako to u kompaniji ne žele ni da potvrde ni da demantuju.

Predaju ponude potvrdio je Aleš Mozetič, direktor i suvlasnik „Don Dona“, koji sa „Žitom“ ima vrlo hrabre planove. Kaže da je oko 70% programa „Žita“ komplementarno s njegovim programom, a preko „Don Dona“ bi najveća slovenačka pekarska kompanija mogla prodreti na hrvatsko, srpsko, bosansko, crnogorsko, rumunsko i bugarsko tržište.

Rasplet prodaje „Žita“ u velikoj meri će zavisiti od „Mercator“-a, odnosno „Agrokora“. Preko „Mercator“-a, naime, „Žito“ ostvaruje značajan deo prodaje, pa je za očekivati da bi budući vlasnik pre preuzimanja želeo da obezbedi garancije za nastavak saradnje.

Uz to, „Žito“ se takmiči za preuzimanje „Pekarne Grosuplje“, koja je u vlasništvu „Mercator“-a. Konkurencija „Žitu“ u tom poslu su „Don Don“, „Čakovečki mlinovi“ i „Zagrebačke pekare Klara“.

Pročitajte i ovo...