Home Slajder Privremeni dogovor ministara evrozone i Grčke, novo uslovljavanje od ponedeljka

Privremeni dogovor ministara evrozone i Grčke, novo uslovljavanje od ponedeljka

by bifadmin

Ministri finansija evrozone saglasili su se u načelu da program finansijske pomoći Grčkoj produže na još četiri meseca, javljaju svi svetski mediji. Međutim Grčka će već u ponedeljak morati da Briselu predstavi listu reformi koje planira da sprovede, u okviru produženja programa finansijske pomoći. Kako se izrazio Volfgang Šojble, nemački ministar finansija, grčki pregovarač ministar finansija Janis Varufakis imaće problema da objasni biračima kako je pristao na dogovorene uslove. TV Skaj je precizirala da lista reformi mora da uključi detalje o tome kako Atina namerava da se izbori sa utajom poreza i korupcijom, kao i kako misli da reformiše disfunkcionalnu javnu administraciju, prenosi Gardijan.

Grčka neće moći da povlači nijedan potez koji nije u skladu sa programom koji su dogovorile prethodne vlade, što praktično stavlja ad acta neke od Ciprasovih najavljenih odluka.

Varufakis je na konferenciji za štampu rekao da nije vreme za trijumf ali da je trebalo tri sastanka ministara finansija evrozone da bi se došlo do zaključka koji je Grčka pokušavala da predstavi ministrima finansija.“Jedina obaveza koju smo preuzeli je da koju god meru da usvojimo, ona neće ugroziti fiskalnu stabilnost“ rekao je Varufakis.

Saopštenje ministara evrozone ostavlja malo prostora za Varufakisovu interpretaciju. Prve analize pregovora, po mišljenju analitičara, takođe govore o velikim grčkim koncesijama i malim dobicima.

Nakon vesti da su ministri finansija Grčke i evrozone približili stavove, evro je ojačao u odnosu na dolar, a na američkim berzama evidentiran je rast deonica.

Grčki premijer Aleksis Cipras nameravao je da traži hitan samit Evropske unije u nedelju, ako sastanak s Evrogrupom ne bude bio uspešan, izjavio je večeras jedan izvor blizak atinskim vlastima.

„Premijer je obavestio predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska da će tražiti hitan samit EU u nedelju u slučaju da sastanak Evrogrupe ne urodi plodom“, dodao je isti izvor.

U međuvremenu, Evrogrupa, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Evropska komisija posreduju između ministara finansija Grčke i Nemačke Janisa Varufakisa i Volfganga Šojblea.

Čak ni činjenica da način razmišljanja Sirize dele i mnogi čuveni mejnstrim ekonomisti u Evropi i Americi čini se nema nikakvog uticaja na stavove ministara evrozone koji se prvenstveno rukovode idejom da ne žele da iznevere svoje glasače, tim pre što su na primer jedni od grčkih poverilaca i nemački penzioneri.

Izvor: Tanjug, Beta, Gardijan.

Pročitajte i ovo...