Home Slajder Železara Smederevo neće biti prodata Esmarku

Železara Smederevo neće biti prodata Esmarku

by bifadmin

Vlada Srbije odbacila je u utorak ponudu američkog Esmarka za preuzimanje većinskog udela u Železari Smederevo, izjavio je u Beogradu premijer Aleksandar Vučić, prenosi Beta.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je takva odluka bila „teška“ i da je doneta iz „više razloga“.

„Nismo dobili garancije da će se očuvati naš obrtni kapital ili da neće biti potrošene sve sirovine nakon čega bi fabrika bila napuštena“, kazao je predsednik Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, to nije kraj Železare u Smederevu.

„U ponedeljak idemo na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora jer nikad nismo umeli da zaradjujemo pare, niko nikada u Srbiji to nije znao. Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine počne da radi i druga peć“, kazao je Vučić.

Predstavnici Esmarka saopštili su da nisu mogli da prihvate revidiranu ponudu vlade Srbije koja je bila neprihvatljiva za kreditore ove kompanije i istakli da je revidirani predlog vlade Srbije bio znatno drugačiji od prethodnog plana koji je sa predstavnicima vlade bio utvrđen tokom pregovora u Pitsburgu. Oni su izrazili duboko žaljenje što su pregovori okončani negativnom odlukom.

U prvim reagovanjima stručnjaci su ocenili da je neuspeh pregovora bio očekivan, a da je odluka o potpisivanju menadžerskog ugovora zakasnela.

„Imajući u vidu da je resktrukturiranje neprofitabilnih kompanija jedna od ključnih mera fiskalne konsolidacije, bilo kakva odlaganja ili zaustavljanje ovih procesa će izazvati podozrenje investitora i moglo bi biti rizik za pstizanje dogovora sa MMF“ kaže se u e mail odgovru Hipo Alpe Adrija banke, prenosi Bloomberg. „Takav scenario bi mogao izazvati negativne efekte i povećati šanse za veće fiskalne izdatke od planiranih“.

Srpski premijer je rekao da neuspeh dogovora sa Esmarkom neće ugroziti potpisivanje aranžmana sa MMF-om.

 

Pročitajte i ovo...