Home Slajder Šverc podriva budžetski priliv u grčki budžet

Šverc podriva budžetski priliv u grčki budžet

by bifadmin

Grčka koja se povija pod teretom dugova ne koristi dva značajna izvora prihoda – povećanje naplate poreza i borbu protiv šverca cigareta i duvana. Ovog meseca, Grčka treba da iznađe više od šest milijardi evra za servisiranje duga, a poverioci nisu spremni za velike kompromise sa levičarskom vladom. Procenjuje se da bi suzbijanjem prevara na tržištu naftnih derivata i cigareta u budžet moglo da se slije više od dve milijarde evra godišnje.

Predsednik Evropskog mehanizma stabilnosti za pomoć zemljama u krizi Klaus Regling rekao je 6. marta da bi vlasti u aAtini trebalo da što pre „pozovu na uzbunu“ i podstaknu poreske obveznike da plaćaju poreze kako bi se popunila državna kasa.

Vlada levičara Aleksisa Ciprasa „želi da troši više, a poreski prihodi su u slobodnom padu“, kazao je Regling za nemački dnevnik Handelsblat, dodavši da se ministar finansija JAnis Varufakis nije dovoljno jasno obavezao da će građane ubediti u neophodnost plaćanja poreza.

Predsednik Evropskog mehanzima stailnosti rekao je i da se evropski partneri Grčke protive otpisu ogromnog duga, što traži Ciprasova vlada. Mehanizam je uspostavljen tokm dužničke krize kako bi pomagao zemljama u krizi i njihovim bankama.

Regling je ukazao i da je način komunikacije Ciprasa i njegovog tima „iritira“ partnere u EU.

„Shvatam da pet sedmica nakon izbora vlada i dalje mora da se određuje prema važnim pitanjima, ali na taj način ne možemo raditi zajedno“, kazao je on. Cipras i njegovi ministri veoma su se oštro izražavali o Španiji, Portugaliji i Nemačkoj.

Čvorište šverca

U isto vreme, ukazuje se da je Grčka pravo čvorište šverca duvana i nafte, od čega ima godišnje gubitke veće od dve milijarde evra godišnje, što je ogromna suma za državu koja očajnički traga za novcem.

Prema proceni kompanije za tržišna istraživanje AC NIlsen, u koje su uračunate procene Grčkog centra za ekonomsko planiranje (Kepe), ilegalne cigarete potrošene u Grčkoj predstavljale su krajem 2014. godine 21% tržišta, u poređenju sa 3% pet godina ranije, pre izbijanja krize i povećanja taksi na alkohol i duvan.

Stručni saradnjik Instituta za analizu odbrane ib ezbednosti (Isda) Joanis Mihaletos smatra da je je jedino efikasno rešenje za državu da snizi namete na paket cigarete, koji su prema navodima kompania iz ovog sektora povećani sedam puta u prethodnih pet godina.

Sa druge strane, jedan radnik bezbednosnih službi upućen u tematiku kaže da ima mnogo propusta na grčkoj carini, što zbog manjka sredstava što zbog korupcija. On je ukazao i na mali broj istraga povodom zaplenjenih cigareta kako bi se stiglo do vrha lanca šverca.

Samo u prvom polugodištu 2014. godine broj zaplena je povećana za 50% u odnosu na isti period prethodne godine.

Međutim, potrebno je otkriti odgovorne za šverc na razne načine – uvoz falsifikovanih cigareta najčešće proizvedenih u Kini; utaja PDV-a Evropske unije tako što se roba navodno usmerava ka izvozu, ali na kraju ostaje na crnom tržišut u Evropi; i prevare na lokalnom tržištu.

Grčka je i sama veliki proizvođač duvana, ali i jedna od zemalja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa najviše pušača.

Prevare s benzinom

Činjenica da je Grčka primorska zemlja pogoduje švercu i duvana i naftnih proizvoda.

Prema istraživanju koje je još 2012. sproveo Institut za industrijska istraživanja (Iove), petina goriva za automobile na tržištu je pomešana sa drugim tipovima goriva, pre svega sa brodskim gorivom na koje se plaća mnogo niži porez.

Druga tehnika za prevare koju primenjuju distributeri je prikazivanje većeg izvoza goriva of stvarnog u susedne zemlje – Makedoniju, Bugarsku i Tursku, pri čemu se onaj deo koji nije stvarno izvezen preprodaje na crnom tržištu u , objasnio je za AFP Jorgos Asmatoglu, predsednik udruženja vlasnika benzinskih stanica.

Asmatoglu smatra da bi situaciju mogla da promeni GPS kontrola celog lanca distribicije. To je međutim već godinama mrtvo slovo na papiru.

Procenjuje se da bi efikasnim suzbijanjem šverca i utaja Grčka mogla da dobije između 500 i 650 miliona evra godišnje u sektoru duvana, i čak 1,5 miljardi evra za gorivo.

Izvor: AFP

Pročitajte i ovo...