Home Vesti Osiguranje pouzdana zaštita od brojnih rizika

Osiguranje pouzdana zaštita od brojnih rizika

by bifadmin

Selo Kujevica ‒ Gazdinstvo porodice Lazarević, u selu Kujevice u okolini Vladimiraca, posetili su predstavnici Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Šapcu. Reč je o uzornom gazdinstvu koje se gotovo dve decenije bavi poljoprivrednom proizvodnjom i svake godine osigurava svoje useve i imovinu. O prednostima i značaju osiguranja meštani Kujevice razgovarali su s predstavnicima „Dunava“.

-Selo Kujavica spada u IV klasu opasnosti u opštini Vladimirci i karakteriše je izražena učestalost padanja grada prethodnih godina. U tom selu najviše se gaje ratarske, a manje  voćarske kulture. Povećava se broj osiguranih gazdinstava u Mačvanskom okrugu i poljoprivrednici postaju sve svesniji značaja osiguranja svoje proizvodnje i imovine. Prošle godine Glavna filijala „Dunav osiguranja“ u Šapcu isplatila je blizu 20 miliona dinara na ime šteta. Visina premije na godišnjem nivou, sa uključenim subvencijama nadležnog Ministarstva za osiguranje, za pšenicu po hektaru iznosi oko 1.700 dinara, a za kukuruz 1. 600 dinara, pojasnio je okupljnim meštanima Kujevice Obrenoviić.

Efikasna i procena i isplata šteta

Poljoprivrednik Branko Lazarević po polisama za osiguranje u prethodnim godina  imao je štete od grada koje je Kompanija „Dunav osiguranje“ naknadila. Nedavno mu je požar zahvatio porodičnu kuću, koja je takođe bila osigurana, a činjenica da su već osam godina imali zaključenu polisu osiguranja spram rizika od požara i nekih drugih opasnosti kod Kompanije „Dunav“  omogućila je da  nakon toga procenitelji u vrlo kratkom roku procene štetu i da im se na osnovu nje isplate sredstva.
– Visina premije za osiguranje  imovine Lazarevića u 2018. godini iznosila je 9.099 dinara, a po toj polisi,  za požar koji se dogodio, Kompanija im je naknadila štetu u visini od 2, 8 miliona dinara – rekao je direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Šapcu Saša Obrenović.
Branko Lazarević kaže da je istovremeno s odlukom da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom odlučio i da osigura useve, a potom i kuću od 2010. godine. Branko se bavi ratarstvom, uzgaja pšenici i kukuruz, i kaže da su mu se već dešavale štete.

Ističe da je osiguranje veoma važno, kao i da svaki ozbiljan i odgovoran poljoprivrednik mora o tome da razmišlja.
– Nisam imao nikakvih problema u određivanju visine štete i isplati, šteta je vrlo brzo procenjena i isplaćena, a bez polise i osiguranja ne bih mogao ni da obnovim kuću koja je sredinom decembra zahvaćena požarom zbog problema sa instalacijama – rekao je Lazarević.

Njegov komšija Rade Grujić takođe se bavi ratarskom, ali i povrtarskom proizvodnjom. Na površini od 10 hektara uzgaja pšenicu, kukuruz, ali i krompir, papriku i praziluk. Useve osigurava od osamdesetih godina, a prošle godine odlučio je da osigura i kuću i nameštaj.
– Klimatske promene navele su me na to da osiguram proizvodnju jer će se nepogode sve češće dešavati, a proizvodnja na otvorenom naročito je u zoni rizika – rekao je Grujić.

Do sada je već pet puta imao štetu, a pre tri godine čak stopostotnu.
– Zadovoljan sam načinom osiguranja, kao i dinamikom isplate štete – rekao je Grujić i dodao da su i njegove komšije, kada su videle kakva ga je šteta te godine zadesila, odlučile da se osiguraju.

Nosilac poljoprivrednog gazdinstava iz Bogatića Ivan Radovanović, koji se bavi stočarstvom, ratarstvom i voćarstvom, takođe se pre tri godine opredelio da svoj trud i rad zaštiti osiguravajućom polisom.

Na oko 30 hektara površine proizvodi pšenicu, suncokret, soju i kukuruz, a  bavi se i proizvodnjom voća. Takođe uzgaja bikove i svinje.
– Prošla godina je bila katastrofalna, zadesio nas je grad i velike površine su bile zahvaćene štetom. Osiguranje mi je bilo od velike pomoći – ispričao je Radovanović svoja iskustva.
Kaže  i da je član Udruženja proizvođača maline i kupine „Mačva“, čija je ideja bilo osnivanje voćarske zadruge „Egzercir“. Planovi su im da se na pet hektara bave organskom proizvodnjom maline.

– Prvi koraci koji se tiču proizvodnje su načinjeni, a jedan od narednih ciljeva biće osiguranje i siguran sam da će nas u tome valjano, kao i do sada,  pratiti „Dunav osiguranje“ – rekao je Radovanović.

Vatra progutala kuću Lazarevića

Govoreći o imovinskim osiguranjima okupljenim meštanima Kujevice i novinarima, Obrenović je na primeru porodice Branka Lazarevića istakao značaj te vrste osiguranja. On je ovom prilikom ukazao i na neophodnost edukacije svih građana o potrebi da osiguraju svoju imovinu spram rizika od požara, jer se u Mačvanskom okrugu požari često dešavaju.

– Treba imati u vidu i da se takvi rizici ne dešavaju samo komšijama, već se mogu desiti i nama. Polisa osiguranja je  u takvim situacijama zaštita za materijalna ulaganja, trud i rad uložen u sticanje imovine. Pored toga, podjednako je važno izabrati i osiguravajuću kuću koja ima kapacitet da odgovori na potrebe svojih osiguranika u punom obimu, kako bi se  posledice štetnih događaja  valjano i brzo otklonile – istakao je Obrenović.

Polisa na dar šestočlanom gazdinstvu Branka Lazarevića

Tokom održavanja radionice, direktor  Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Šabac Saša Obrenović poklonio je Lazarevićima polisu za osiguranje useva  za ovu godinu, rukovodeći se sloganom Kompanije „Prijatelj ostaje prijatelj“, i to za osiguranje 2,5 hektara pod zasadom pšenice.
– Želeli smo da ovim gestom nagradimo poverenje Lazarevića koje je „Dunav osiguranju“ godinama ukazivano, kao i da izađemo u susret šestočlanoj porodici Lazarevića da ne razmišlja o vremenskim nepogodama ovog leta i eventualnoj šteti koje one mogu prouzrokovati na njihovom imanju, rekao je novinarima i okupljenim meštanima Obrenović.

Osiguranje života najvažnije

– Vrlo često smo spremni da svoj novac uložimo u neke druge vrednosti ili njihovu zaštitu, a zaštita ljudskog života uvek treba da bude na prvom mestu. Osećaj odgovornosti prema sopstvenom životu i prema svojoj porodici rađa potrebu da preduzmemo sve potrebne korake kako bismo se zaštitili od nepredviđenih a mogućih događaja, da stvorimo lične fondove koji će našem potomstvu omogućiti da donese vrlo značajne životne odluke ili nama da stvorimo osećaj finansijske sigurnosti – istakla je Mirjana Đurković, šef  Službe za prodaju životnog osiguranja u GF „Dunav osiguranja“  u Šapcu.
Iz godine u godinu portfelj životnih osiguranja kontinuirano raste, i u ovom trenutku Kompanija je na četvrtoj poziciji na tržištu, sa više od pola miliona osiguranika, što u vidu ličnih individualnih što kolektivnih osiguranja.

Pročitajte i ovo...