Home Vesti Ukidanje necarinskih barijera u regionu važno za izvoz i privredni rast

Ukidanje necarinskih barijera u regionu važno za izvoz i privredni rast

by bifadmin

Za Srbiju, kao najveće tržište, i najveće koristi od smanjivanja trgovinskih barijera

„Ukidanje necarinskih barijera za Američku privrednu komoru predstavlja prioritet u oblasti spoljne trgovine i važnu pretpostavku za rast privredne aktivnosti” rekla je Jelena Pavlović, predsednica AmCham-a, na konferenciji o olakšavanju spoljne trgovine, koju je AmCham organizovao zajedno sa USAID REG projektom u Srbiji.

Nakon osnivanja Nacionalnog koordinacionog tela za olakšavanje trgovine, pre nešto više od godinu i po dana, AmCham je zadovoljan činjenicom da su nadležni organi prihvatili prioritetne zahteve privrede i uvrstili ih u Akcione planove radnih grupa čiji je rok za sprovođenje kraj 2019. godine.

„Verujemo da je ujednačavanje spoljnotrgovinskih procedura u regionu velika izvozna šansa Srbije koju treba gradti paralelno sa pojednostavljenjem uvoznih procedura“ rekla je Jelena Pavlović i naglasila da AmCham ohrabruje sve granične službe da dosledno primenjuju princip analize rizika.

Postignuti rezultati u domenu olakšavanja i ubrzavanja carinskih i necarinskih procedura i planovi za naredni period:

Ubrzanje carinjenja ekspresnih pošiljaka od oktobra prošle godina podrazumeva elektronsko podnošenje dekleracije i analizu rizika pre pristizanja pošiljke.
Regionalno smanjivanje necarinskih barijera
Sa Severnom Makedonijom usaglašena su radna vremena fitosanitarnih inspekcija sa obe strane granice i rešen je problem koji je obustavljao izvoz brašna,
Sa Bosnom i Hercegovinom, dogovoreno je priznavanje izveštaja o ispitivanju za tehničku robu od strane akreditovanih laboratorija iz BiH, a rešeni su problemi vezani za uvoz šećera i primenu propisa o deklarisanju hrane.
U postupku je uvođenje elektronskog podnošenja zahteva za obavezujuće obaveštenje o poreklu robe.
Radi se na bližem definisanju efikasnih procedura za uvoz lako kvarljive robe.

Pročitajte i ovo...