Home Vesti Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a značajno će uticati na ceo region

Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a značajno će uticati na ceo region

by bifadmin

Glavna tema ovogodišnje konferencije “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“ predstavljaće platformu za kvalitetnu debatu o ključnim pitanjima koja su značajna za sve regione u kojima EBRD posluje, a fokus će biti na ključnim oblastima koje se tiču celog regiona Zapadnog Balkana sa posebnim osvrtom na prilike za investiranje, odliv stanovništva, turizam u jugoistočnoj Evropi, kao i digitalizaciju malih i srednjih preduzeća.
Godišnja skupština i Poslovni forum guvernera EBRD-a, okupiće 7, 8. i 9. maja u Sarajevu više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre finansija, investitore, guvernere centralnih banaka 67 zemalja članica ove velike finansijske institucije, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a.
Jedan od domaćina ovogodišnjeg skupa, Vjekoslav Bevanda ministar finansija i trezora i zamenik predsedavajućeg Vijeća ministara BiH smatra da će Bosna i Hercegovina, time što će biti domaćin ovog skupa dobiti na značaju i ojačati svoj kredibilitet i položaj u regionu.
„Naši potencijali su veliki, ali nisu iskorišteni zbog drugih faktora koji su daleko od ekonomije. Nasuprot dežurnim kritičarima koji negiraju svaku šansu za ekonomske kontakte, saradnju i poboljšanje poslovnog ambijenta, ja sam optimista da sastanak guvernera EBRD-a u Bosni i Herecegovini može doneti barem poboljšanje slike o položaju BiH u ekonomskom svetu“, ocenio je ministar Bevanda.
Jedna od glavnih tema Godišnje skupštine EBRD u vezi sa budućnosti malih i srednjih preduzeća, veoma je važna i za Srbiju, u kojoj ova preduzeća čine okosnicu privatnog sektora, a suočavaju se sa finansijskim teškoćama. Upravo će se na ovom panelu razmatrati globalna povezanost, integracija digitalnih tehnologija u poslovne modele i otvaranje novih unapređenih tržišta.
Prema rečima ministra Bevande, saradnja BiH sa EBRD-om do sada je bila vrlo uspešna, a sudeći po ispregovaranim projektima ona će biti sve bolja i tek će se u praksi videti rezultati potpisanih sporazuma.
„Krediti EBRD-a su među povoljnijim, a njih uglavnom prate i grant sredstva tako da je korist višestruka. Ovi projekti koje finansira EBRD najviše se odnose na infrastrukturu i elektoroenegetski sektor i čim se oni pokrenu pokreće se i naša privreda, aktiviraju su domaća preduzeća, otvaraju se radna mesta u građevinarstvu i to su pozitivni efekti, a ne puka zaduživanja“, zaključio je Bevanda.
Evropska banka za obnovu i razvoj, kao međunarodna finansijska institucija koja podržava projekte u preko 30 zemalja sveta, prošle godine je u zemlje Zapadnog Balkana investirala 1.1 milijardu evra, što je dosadašnji rekord, a ove godine se očekuju još veće investicije. Kumulativno EBRD je u Srbiju investirao 5,1 milijardi evra u ukupno 235 projekata, od čega je privatnom sektoru pripalo 51% investicija. Trenutno je aktivno 105 projekata u koje se investira 2,1 milijardi evra.
EBRD je uveliko aktivan i na području BiH, što potvrđuje i činjenica da je, do sada, u okviru 155 projekata, u BiH investirala 2,2 milijardi evra. Istovremeno, EBRD se takođe zalaže za poboljšanje infrastrukture u zemljama kako bi se osnažila regionalna saradnja i razmena, kao i približavanje jedinstvenom tržištu Evropske Unije. Evropska Unija je najveći trgovinski partner zemalja Zapadnog Balkana, a isto tako i najveći izvor direktnih stranih investicija.

 

Pročitajte i ovo...