Home Slajder Gubitak od 358 milijardi evra godišnje zbog manjka radnika

Gubitak od 358 milijardi evra godišnje zbog manjka radnika

by bifadmin

Mala i srednja preduzeća u centralnoj i istočnoj Evropi gube godišnje oko 358 milijardi evra zbog nedostatka odgovarajućih radnika, što je više od BDP-a Mađarske, Slovačke i Hrvatske zajedno, pokazuje studija revizorsko konsultantske kompanije PwC.

Prema reziltatima istraživanja koje je sprovedeno među 600  malih i srednjih preduzeća u 15 zemalja srednje i istočne Evrope, četvrtina anketiranih firmi izjavljuje da ih manjak potrebnih radnika svake godine košta više od pet posto ostvarenih prihoda. U studiji se ističe da ovaj problem postaje gorući u celom regionu, zbog sve veće emigracije kvalifikovane radne snage u zapadnu Evropu, ali i u Rusiju. U situaciji kada se lokalna tržišta radne snage prazne, mala i srednja preduzeća su u još nepovoljnijem položaju u borbi za radnike u konkurenciji sa multinacionalnim kompanijama.

Istraživanje pokazuje i ratuću zabrinutost preduzetnika u ovom delu Evrope, zbog prognoza o usporavanju globalnog privrednog rasta u 2019. godini i daljih poremećaja na tržištu usled trgovinskog rata SAD i Kine, te sve izraženijih slabosti u evrozoni.

Pročitajte i ovo...