Home Slajder Preokret na tržištu kriptovaluta: Zbogom anonimnosti

Preokret na tržištu kriptovaluta: Zbogom anonimnosti

by bifadmin

Organizacija za kontrolu i sprečavanje pranja novca (FATF) objaviće 21. juna nova pravila za kompanije koje se bave kriptovalutama, a koja donose radikalan preokret na ovom tržištu. Predstojeći propisi nalažu da se ubuduće mora potvrditi identitet svih koji šalju i primaju digitalnu imovinu u vrednosti većoj od 1.000 američkih dolara ili 1.000 evra, što u velikoj meri eliminiše anonimnost trgovine kriptovalutama.
Mere međuvladine organizacije FATF uticaće na funkcionisanje berzi kriptovalutama i tokenima, kriptofondova i drugih kompanija koje upravljaju digitalnom imovinom. I pre nego što je FATF najavio nova pravila, potvrda identiteta onih koji trguju kriptovalutama je postala procedura u bankama, pa i na mnogim berzama kriptovaluta, ali ne na svim. Binance i Kraken, dve najveće kriptoberze na svetu, na primer, još uvek dozvoljavaju prenos imovine veće od 1.000 evra isključivo sa adresom e-pošte.
Kompanije koje omogućavaju prenos kriptovaluta, moraće da prikupljaju lične podatke pošiljaoca i primaoca kriptovaluta tokom svake transakcije i da dele prikupljene podatke sa drugim provajderima sličnih usluga.
Kako najavljuju u Organizaciji za kontrolu i sprečavanje pranja novca, nove mere će se primenjivati u svim državama, s tim što će o načinu njihove implementacije odlučivati nadležni organ u svakoj zemlji. Države koje ne budu primenjivale nova pravila, mogu se naći u nepovoljnom položaju i na kraju biti isključene iz međunarodnog finansijskog sistema.
Izvor: Bloomberg

Pročitajte i ovo...