Home Vesti Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi

Srbija emitovala evroobveznicu na Londonskoj berzi

by bifadmin

Srbija je juče uspešno emitovala prvu državnu obveznicu denominovanu u evrima na međunarodnom tržištu kapitala u iznosu od jedne milijarde evra, koja dospeva 2029. godine i koja će biti listirana na Londonskoj berzi, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija, Siniša Mali, rekao je da su uspešna fiskalna konsolidacija i sveobuhvatne reforme, sprovedene poslednjih godina, kao i povoljni uslovi na međunarodnom finansisjkom tržištu kapitala rezultirali emisijom po najnižoj kamatnoj stopi od 1,5 odsto i prinosu od 1,62 odsto, pri čemu je tražnja dosegla rekordnih 6,4 milijardi evra.Ministarstvo finansija navodi da emitovanje ove obveznice neće uticati na povećanje javnog duga, jer se celokupan iznos emisije koristi za otplatu obveznica denominovanih u dolarima, koje su emitovane 2011. i 2013. godine do višim stopama od 7,25 odsto i 4,875 odsto respektivno i koje dospevaju 2020. i 2021. godine.

Kako se dalje objašnjava, prevremeno se otplaćuje 1,1 milijarda dolara postojećih obveznica i na taj način se uštedelo preko 3,8 milijardi dinara na kamati koju bi Republika Srbija plaćala do kraja otplatnog perioda.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...