Home Vesti Top 10 zemalja po broju stranih investicija

Top 10 zemalja po broju stranih investicija

by bifadmin

Prvih 10 evropskih država po broju stranih direktnih investicija su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Belgija, Poljska, Turska, Holandija, Rusija i Irska, pokazuje studija kompanije Ernst i Jang koja je objavljena u sredu.

Ovo je top 10 zemalja po broju stranih investicija

Ova firma sprovela je Anketu o privlačnosti Evrope u kojoj je učestvovalo više od 500 međunarodnih kompanija, a 56 odsto ispitanika navelo je zapadnu Evropu kao jedan od tri najbolja regiona za investicije.

U Britaniji su sprovedena 1.054 investiciona projekta u 2018, u Francuskoj 1.027, u Nemačkoj 973, u Španiji 314, u Belgiji 278, u Poljskoj 272, u Turskoj 261, u Holandiji 229, u Rusiji 211 i u Irskoj 205.

Srednja i istočna Evropa je drugi najtraktivniji region za strane direktne investicije na svetu, odmah posle zapadne Evrope, navodi se u studiji.

Uspeh srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja nije zanemarljiv, budući da je ova regija pre pet godina bila tek na četvrtom mestu po privlačnosti za investitore, navodi se u anketi.
Strane direktne investije u Evropi opale su u 2018. godini po prvi put u poslednjih šest godina, i to za četiri odsto, a sprovedeno je 6.356 investicionih projekata.

Evropski BDP usporio je rast i iznosio samo 1,8 odsto prošle godine, a na investicije uticali su i strani faktori, kao što je slab rast američkih investicija u Evropi, usporavanje privrednog rasta Kine i Japana.

Anketirane kompanije ocenile su da privlačnost Evrope za strane direktne investicije najviše ugrožava Bregzit, dok je na drugom mestu politička nestabilnost u EU, na trećem porast populizma i protekcionizma i na četvrtom globalna politička neizvesnost.

IzvorNova ekonomija

Pročitajte i ovo...