Home Vesti Traktoristi iz Vojvodine oru njive u Rumuniji

Traktoristi iz Vojvodine oru njive u Rumuniji

by bifadmin

Nekada su u Srbiju dolazili Rumuni kao sezonci, a sada je – obrnuto. Vlasnici velikih poljoprivrednih imanja u ovoj susednoj zemlji su u potrazi za sezonskim radnicima iz Vojvodine, a uslovi koje nude su, u odnosu na dnevnice koje daju naši poslodavci, veoma dobri, iako je Rumunija po prosečnoj ceni satnice na dnu Evropske unije.
Poljoprivrednici iz iz Turije, Temerina i drugih vojvođanskih mesta otišli su u Temišvar gde će ostati sve do jeseni, odnosno dok ne završe i setvu na rumunskim njivama, piše „Agrosmart“. Zamlja koju će obrađivati je u okolini Temišvara, a vlasnik firme koja ih je angažovala je Austrijanac koji je u Rumuniji kupio oko 8.000 hektara obradive zemlje.
Tražio je baš radnike iz Vojvodine, „pošto zna da smo stručni u svom poslu, da se razumemo u poljoprivredu i mašine i da smo vredni“, priča za pomenuti poljoprivredni portal traktorista iz Turije koji je prihvatio posao u Rumuniji. Kako kaže, s novim gazdom ugovorena je dnevnica od osam evra po satu, bruto. Smeštaj je obezbeđen, plaćeno je zdravstveno osiguranje, a hrana nije.
Među radnicima koji su otišli u Temišvar su i oni koji će raditi kao majstori u perionici, traktoristi, kombajneri… Imali su priliku da ranije obiđu neke njive i mašine i kažu da je mehanizacija nova, da se kombajni te jačine i gabarita ne mogu videti na našim oranicama. Najpre će, kažu, skidati uljanu repicu, potom ječam, pšenicu, suncokret i kukuruz, a po obavljenoj setvi vraćaju se kući.
Oberučke su, dodaju, prihvatili posao i uslove koje im je ponudio vlasnik imanja u Rumuniji. Neki od njih su čak napustili poslove traktoriste u firmama u Vojvodini zarad sezonskog rada u komšiluku. Računaju da će raditi od deset do 12 sati dnevno, ali je dogovoreno da im kišni dani, kada ne budu mogli izvesti mašine na njivu, neće biti plaćeni.
Pomenimo, prema zvaničnoj evropskoj statistici – Eurostatu, prosečne satnice u Rumuniji su na dnu lestvice. Dok je u Danskoj satnica 38,9 evra, u Rumuniji ona iznosi 5,1, a u Bugarskoj 4,7 evra. U izveštaju Eurostata navodi se da je teritorija  Balkana veliki imigracioni prostor. Mnogi građani iz regiona u potrazi za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice. Tako i Rumuni ostaju bez radne snage, a sa radnicima iz Vojvodine imaju dobro iskustvo.
Dodajmo i to da se trećina evropskih gazdinstava nalazi upravo u Rumuniji. Statistika kaže da se nešto više od 171 milion hektara zemljišta u EU koristi za poljoprivrednu proizvodnju, što je oko 40 odsto ukupne površine zemljišta u EU. Ovim zemljištem upravlja oko 10,3 miliona poljopriverdnih gazdinstava i vlasnika gazdinstava.
Izvor: agrosmart.net

Pročitajte i ovo...