Home Slajder Bugari „naterali“ naftne kompanije da traže zaštitu EU

Bugari „naterali“ naftne kompanije da traže zaštitu EU

by bifadmin

Kao rezultat masovnih protesta građana u Bugarskoj zbog cena benzina, bugarska vlada je donela odluku da od 1. okotobra ove godine vlasnici benzinskih pumpi moraju na računu koji dostavljaju kupcima da naznače i cenu po kojoj su oni nabavili gorivo. To je izavalo burne negativne reakcije naftnih kompanija, koje su zatražile „zaštititu“ od evropskih diplomata, sa obrazloženjem da se takav propis kosi sa regulativom EU o tržišnoj konkurenciji.

Prema pisanju bugarskog portala Novinite, trgovaci gorivom u Bugarskoj su ovih dana izdali zajedničko saopštenje povodom sastanka s evropskim diplomatama, u kome se kaže da ja „nabavna cena poslovna tajna, zagarantovana međunarodnom, evropskom i nacionalnim regulativom. Otkrivanje takvih informacija moglo bi da dovede do narušavanja konkurencije između komercijalnih operatera, što nije dobro ni za potrošače ni za trgovce, ali može naneti štetu i ukupnoj bugarskoj ekonomiji“.

U tekstu se navodi da je sastanak trgovaca gorivom i jednog broja akreditovanih predstavnika EU u Sofiji organizovalo predstavništvo Evropske komisije u Bugarskoj. Među prisutnim diplomatima, bili su predstavnici Velike Britanije, Holandije, Austrije, Rumunije i Grčke.
Autori članka ocenjuju da ovakav sastav učesnika sastanka koji bi trebalo da rezultira diplomatskim pritiskom na bugarsku vladu da povuče pomenutu odluku – nije slučajan. Naime, osim nacionalne energetske kompanije Petrol i ruskih giganata Gasproma i Lukojla, najveći deo benzinskih pumpi u Bugarskoj imaju britansko-holandski koncern Šel, austrijski OMV i rumunski Rompetrol.

Vlasnici bugarskih benzinskih pumpi upozoravaju kako bi informacija o nabavnoj ceni goriva mogla kupce da navede na pogrešne zaključke, jer ne uključuje troškove skladištenja, marketinga, osiguravanja državnih rezervi naftnih derivata i logistike. Strahuju i od posledica koje bi otkrivanje nabavnih cena u Bugarskoj moglo imati na konkurentnost tih kompanija i u drugim delovima Evropske unije.
U zajedničkom saopštenju se ističe i to da sa cenom od jednog evra i 14 centi za litar, Bugarska spada među članice EU u kojima je gorivo najjeftinije.

Pročitajte i ovo...