Home Vesti Kina uzvraća udarac Americi: Nećemo Fejsbukovu kriptovalutu, mogla bi da nas ugrozi

Kina uzvraća udarac Americi: Nećemo Fejsbukovu kriptovalutu, mogla bi da nas ugrozi

by bifadmin

Indija i Kina izrazile su skepticizam u vezi s izgledima nove kriptovalute Fejsbuka – Libre, jer obe zemlje žele da ograniče trgovinu digitalnim valutama.
Peking je posebno zabrinut da bi digitalna valuta pod kontrolom SAD mogla da ugrozi njen finansijski suverenitet i zato razmatra njeno neprihvatanje.

Preko 300 miliona korisnika Fejsbuka i preko 400 miliona korisnika WhatsApp-a u Indiji neće moći da koriste Fejsbukovu Libra kovanicu kada kriptovaluta padne na tržište negde sledeće godine zbog virtualne zabrane koju je vlada stavila na digitalno trgovanje valutama.
„Dizajn Fejsbuk valute nije u potpunosti jasan“, rekao je za Bloomberg savetnik za ekonomska pitanja Indije Subhaš Garg.

Iako Fejsbuk još nije poslao zahtev indijskoj vladi za odobrenje Libre, Nju Delhi verovatno neće pozdraviti alternativni monetarni sistem.

Vlada trenutno priprema nacrt zakona o zabrani i regulaciji zvaničnog zakona o digitalnoj valuti 2019. kojim se zabranjuje rudarenje, držanje, kupovina ili prodaja kripto valute u zemlji.

Potreba da se daju jasne smernice o kripto valutama postala je aktuelna u aprilu prošle godine kada je Indijska rezervna banka (RBI) izdala obaveštenje kojim se finansijskim institucijama zabranjuje učešće u transakcijama virtualne valute.

Izvor B92

Pročitajte i ovo...