Home Vesti Konkurencija gazi Huavej: Evo ko preuzima poslove kineskog giganta

Konkurencija gazi Huavej: Evo ko preuzima poslove kineskog giganta

by bifadmin

U poslednja tri meseca Nokia je sklopila 13 novih ugovora o isporuci 5G opreme, a Huavej njih 10, navode američki mediji. Američka kampanja protiv kineske kompanije Huaveja značajna je „voda na mlin“ finskoj Nokiji, ako je suditi po razmišljanjima vodećih ljudi tog evropskog proizvođača telekomunikacione opreme.

Tomi Uito, predsednik mobilnih mreža u Nokiji, rekao je za CNN Business, da je zabrana američke administracije da se iz SAD-a isporučuju komponente Huveju, te optužbe da se njegova telekomunikaciona oprema koristi za špijunske svrhe za finskog je proizvođača „neto pozitivna“.

Otvorena mogućnost

Uito je istakao da je politička situacija oko Huaveja otvorila Nokiji mogućnost povećanja tržišnog udela. Do sada je na svetskom tržištu Nokia sklopila 43 ugovora za isporuku 5G mreža dok je kineski konkurent na 50 ugovora.

Analitičari tumače da je Nokia do kraja marta imala oko 30 ugovora o isporuci dok ih je Huavej imao 40, pa to sugeriše da je poslednjih meseci finska kompanija osvojila više novih kupaca.

Blokiran kineski gigant

„Nekoliko država blokiralo kineske konkurente i to je naravno stvorilo prilike za nas“, kazao je Uito.

Istakao je kao primer japanskog telekomunikacionog operatera SoftBanka koji je prošlog meseca izabrao Nokiju i švedski Ericson za 5G opremu.

Huavej, koji je SoftBanku isporučio 4G opremu, ispao je iz igre. Tommi Uitto je dodao kako je kompanija bila u mogućnosti da proširi poslovanje u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama, zemljama gde je ograničena Huavejeva uključenost u izgradnji mobilnih mreža nove generacije.

Negativni aspekti

Osim toga, Nokia je u pregovorima o isporuci telekomunikacijske opreme za male mreže u ruralnim područjima Amerike čime bi se zamenila oprema kineskih dobavljača.

Nokiji je pristupilo i nekoliko telekomunikacionih kompanija koje žele da imaju spreman „plan B“ u slučaju dodatnih američkih restrikcija vezanih za Huavejeve proizvode, prenosi CNN.

Izvor Kamatica-Poslovni dnevnik HR

Pročitajte i ovo...