Home Slajder Najveći broj franšiza u Srbiji potiče iz SAD

Najveći broj franšiza u Srbiji potiče iz SAD

by bifadmin

Strani brendovi u Srbiji čine 62% ukupnog broja franšiza, ali je njihov udeo prošle godine bio nešto niži nego 2013. godine, kada je iznosio 67%, pokazuje najnovija „Analiza tržišta franšiza“ kompanije PROFIT system.

Najveći broj franšiza, njih 26, poreklom je iz Sjedinjenih Američkih Država. Podatak koji ne treba da predstavlja veliko iznenađenje, naročito kad se uzme u obzir da je američko tržište franšiza jedno od najrazvijenijih na svetu – i po broju aktivnih sistema i po broju branši u kojima je franšizing zastupljen – a posebno kad se uračuna, sada već poslovična, preduzimljivost i proaktivnost američkih kompanija. Većina franšiznih sistema iz SAD, naime, ulazi u razvoj s ambicijom da se u gotovo istoj meri posveti širenju na velikom i konkurentnom domaćem tržištu, a zatim i na inostranim tržištima, kaže se u tekstu koji je objavio portal franchising.rs.

Posle sistema iz SAD, prema zastupljenosti na tržištu Srbije slede sistemi iz Italije (12), Francuske (10) i Nemačke (9). Uz to, i sistemi iz zemalja regiona aktivni su u Srbiji kada je reč o širenju franšizne mreže, pa tako na ovdašnjem tržištu posluje sedam franšiza iz Hrvatske i pet iz Slovenije. Podatak koji, takođe, nije neočekivan, jer praksa pokazuje da sistemi iz zemalja regiona, pri širenju van granica domaćeg tržišta, prvo ciljaju na susedne zemlje s kojima imaju bliske istorijske i kulturološke veze.

Posmatrano prema vrsti delatnosti, na tržištu Srbije više su zastupljene strane franšize iz oblasti usluga (56%) nego iz oblasti trgovine (44%). Kod sistema poreklom iz SAD, Nemačke, Hrvatske, Velike Britanije i Austrije dominiraju franšize koje se bave uslužnim delatnostima, dok su iz Italije, Slovenije i Španije, dominantne trgovačke franšize.

Zanimljivo je da u Srbiji posluju italijanski franšizni sistemi isključivo iz oblasti trgovine, kao što su iz Austrije prisutne samo uslužne franšize.

 

Izvor: franchising.rs

Pročitajte i ovo...