Home Promo Subvencije za sadnju voća – Orah najisplativiji, Čendler među boljim sortama

Subvencije za sadnju voća – Orah najisplativiji, Čendler među boljim sortama

by bifadmin

Srbija živi od svoje zemlje i njenih prinosa, da nije predanih ljudi svom zemljištu i radu u polju – gde bi mi bili onda? Upravo zahvaljujući njima, domaćih proizvoda će uvek biti na pijačnim tezgama, tako i u supermarketima koji posluju sa proizvođačima. Srbija proizvoda ima i za izvoz, što dokazuju brojke da smo među vodećima u regionu od kojih se kupuje voće i povrće. Zato država redovno radi na usavršavanju programa i subvencioniranju proizvođača, kako postojećih tako i potencijalnih.

Ukoliko razmišljate o ulaganju i proizvodnji, imajte na umu da upravo Vi posedujete pravo na subvencije od svoje države, da investirate u zemlju i proizvod koji će se kasnije naći u rukama potrošača, a zahvaljujući vama. Pri započinjanju poljoprivredne proizvodnje mogu se iskoristiti niz subvencija Ministarstva poljoprivrede. Preduslov toga jeste da gazdinstvo bude registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalno.

Pravo na podsticaje za podizanje proizvodnih zasada ima:

  • fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva
  • preduzetnik,
  • pravno lice, i to: privredno društvo, zemljoradnička zadruga, naučnoistraživačka organizacija, škola, zadužbina, manastir i crkva.

Savetuje se da se poljoprivredni proizvođači pre pokretanja proizvodnje ili pre bilo kakvog investiranja u proizvodnju dobro informišu o lokalnim i republičkim podsticajima koji mogu u većoj ili manjoj meri rasteretiti poslovanje gazdinstva.

Orah najbolja i najisplativija dugoročna investicija

Srbija se nalazi u odličnoj poziciji kada su u pitanju uslovi za proizvodnju oraha i u prvih je 15 proizvođača na svetu. Ipak, to nije dovoljno za potrebe naše zemlje, pa se to voće uvozi, a mnogi tako propuštaju šansu za vrlo unosan biznis.

Slično je i sa lešnicima i kestenom, koji bi takođe mogli da se gaje masovnije, a čija je proizvodnja trenutno toliko mala da se radi o svega 1.000 hektara zasada leske, biljke koja rađa lešnik. To znači da čak 90% potrebnih lešnika uvozimo.

Kako potrebe rastu tako se preduzimačima i poljoprivrednicima javlja šansa za novu, dodatnu ili isključivu proizvodnju. Kako kažu, orah je trenutno najbolja i najisplativija investicija, koja posle samo nekoliko godina postaje samoodrživa i ono što preostaje, jeste, biranje plodova, odnosno zarada.

Prednost kod sadnje oraha jeste činjenica da je orah mnogo jednostavniji i zahteva manje fizičkog rada. Glavni problem je kako kažu, dug period čekanja dok se investicija isplati.

Kalemljene sorte prvi rod donose tek u trećoj godini i to je uglavnom jedan plod. Za deset kilograma po stablu, potrebno je čekati deset godina. Investicija počinje da se isplaćuje nakon desete godine od sadnje, a u 15. godini može se očekivati dvadesetak kilograma oraha, što znači godišnju zaradu od 15 – 20.000 EUR po hektaru zasada.

Ono što može da pomogne u ovom slučaju, jeste novi pravilnik o subvencijama u voćarstvu;

Nema ograničenja u pogledu maksimalne površine zasada za koji se mogu ostavriti podsticaji, izuzeti su i dodatni podsticaji za knip sadnice;

Povećani su i maksimalni iznosi koje korisnik može da ostvari u toku jedne kalendarske godine i to sa 3.000.000 na 5.000.000 dinara – za nabavku sadnica maksimalni podsticaj je sa 2.000.000 povećan na 3.500.000 dinara, za nabavku naslona, odnosno kolja može ostvariti podsticaj do 1.000.000, dok je maksimalni iznos za pripremu zemljišta odnosno nabavku supstrata 400.000 dinara.

Sadnice oraha – Čendler je najisplativija sorta

Sorta oraha pod imenom Čendler već godinama jedna je od najpopulanijih, najtraženijih i najisplativijih na svetu. Pored toga što je otporan na bakteriozu, karakteriše ga i veliki prinos spoljnih grana. Zbog toga je Čendler, ekonomski najisplativija sorta oraha za uzgoj.

Ova sorta dolazi iz Amerike, tačnije Kalifornije. Priča kod Čendlera stoji na tome da su stručnjaci punih trideset godina radili na kalemljenju ove sorte i usavršavanju njenih osobina. Prve originalne sadnice Čendler oraha bile su patuljastog oblika i rađale su malo, ali je zato kvalitet njihovih plodova bio nenadmašan. Zatim su stručnjici iz Turske preuzeli rad nad ovom sortom, usavršili je i pokušali adaptaciju na raznim tipovima zemljišta – rezultat je bio neverovatan.

Uz pravilnu sadnju, navodnjavanje i orezivanje, orah sorte Čendler rađa već u prvoj godini, a puna rodnost u osmoj godini sadnje iznosi čak 80 kilograma očišćenih plodova po biljci. Osim po neverovatnom prinosu, ova sorta još je poznata i po tome što može uspešno da se gaji i bez hemijskih preparata, uz to potrebno je i vrlo malo fizičkog rada. Zbog svega toga trenutno Čendler je jedna od najpopulanijih i najtraženijih orahovih sorti na svetu.

Pročitajte i ovo...