Home Slajder Od čega sve Crvena zvezda zarađuje ulaskom u Ligu šampiona?

Od čega sve Crvena zvezda zarađuje ulaskom u Ligu šampiona?

by bifadmin

Fudbalski klub Crvena zvezda se prošle nedelje drugu godinu zaredom kvalifikovao za Ligu šampiona, najjače klupsko takmičenje koje trenutno postoji u svetuJoš dok je slavlje trajalo počele su računice o tome koliko će klub iz ulice Ljutice Bogdana zaraditi tokom ovogodišnjeg takmičenja u ligi najboljih evropskih timova.

Portal Kamatica je izračunala sledeće:

Svaki klub koji je ove sezone ušao u Ligu šampiona od UEFA-e (Evropska fudbalska unija) će dobiti određenu sumu kao nagradu, u Zvezdinom slučaju to je 15,910,000 evra (15 miliona i 910 hiljada).

Dodatno, UEFA svakom klubu uplaćuje određenu sumu novca koja se određuje u zavisnosti od koeficijenta uspešnosti kluba tokom prethodnih godina takmičenja u Evropi. Ukratko, reč je o sistemu u kojem se dobija određeni broj bodova za pobede ili nerešene rezultate tokom prethodnih 10 sezona. Na ime ovog koeficijenta Crvena zvezda je dobila još 2,216,000 evra.

Dakle, samo za ulazak u LŠ beogradski klub je zaradio 18,126,000 evropskih novčanica.

Druga bitna stavka su prava od marketinga i TV prenosa. I ovaj deo novca dobija svaki klub u Ligi šampiona, ali cifra koja se dobija zavisi od mnogo faktora. Uglavnom, veći deo tog „kolača“ dobijaju najveći evropski klubovi poput Real Madrida, Barselone i sličnih, pa tako za one manje ostaje mali deo novca. Još uvek nema konkretnih brojki za ovu sezonu, a prethodne sezone slovenački Maribor je zaradio 1,575,000 evra, pa je naša pretpostavka da će i Crvena zvezda dobiti približnu sumu novca.Treći izvor prihoda je – prodaja ulaznica. Cene za komplete ulaznica za sve tri utakmice koje će crveno-beli igrati u Beogradu su već poznate i, u zavisnosti od mesta na stadionu kreću se od 103 do 765 evra.

Za pretpostaviti je da će stadion biti rasprodat na svim utakmicama (što zbog atraktivnih protivnika, što zbog same Lige šampiona), tj. da će kapacitet biti skoro maksimalno iskorišćen. Tu treba imati u vidu da određeni broj mesta neće biti pušten u prodaju jer je neophdono napraviti tampon zone između domaćih i gostujućih navijača.

Dakle, na severnoj tribini Zvezdinog stadiona ima 14.000 mesta; paket za ovu tribinu prodaje po ceni od 103 evra – čime se dobija 1,442,000 evra. Ista cena je i za 12 000 mesta na južnoj tribini, pa ovu cifru treba dodati 1,236,000 evra.

Za istočnu i zapadnu tribinu prosečna cena paketa karata je 30 000 dinara ili 255 evra. Ove tribine primaju ukupno 30 000 ljudi, pa će prodaja karata ovde doneti zaradu od 7 650 000 evropskih novčanica.

Ukoliko saberemo cifre sa svih tribina dobijamo čak 10 328 000 evra. Od toga treba odbiti makar pola miliona evra zbog smanjenja kapaciteta koji smo već spomenuli, ali i toga što će vlasnici sezonskih i sličnih „VIP“ propusnica karte moći da nabave jeftinije. Realna pretpostavka je da će Crvena zvezda od karata dobiti oko 9,5 miliona evra.

Kada se sve sabere, crveno-beli će od ulaska u Ligu šampiona zaraditi malo više od 29 miliona evra. Možda če ova suma novca biti dovoljna da klub može u budućnosti samostalno da funkcioniše u finansijskom smislu i da ne mora da dobija otpise dugova od banaka i različite vidove pomoći od države.

Izvor Kamatica

Pročitajte i ovo...