Home Promo Fondacija Ana i Vlade Divac u 2019. usmerila 2,1 miliona dolara pomoći

Fondacija Ana i Vlade Divac u 2019. usmerila 2,1 miliona dolara pomoći

by bifadmin

Fondacija Ana i Vlade Divac je u 2019. godini, uz pomoć partnera, donatora i građana usmerila 2,1 miliona dolara za pomoć građanima. Pomoć je dobilo više od 20.000 ljudi kroz različite humanitarne i razvojne projekte i aktivnosti, a fokus je bio na razvoju lokalnih zajednica i ruralnih područja Srbije kroz poljoprivredne i druge grantove, podršci omladinskim projektima, ekonomskom osnaživanju najugroženijih društvenih grupa, razvoju socijalnog preduzetništva i prekvalifikaciji u IT sektor. Fondacija je, zajedno sa partnerima, bila posebno posvećena strateškom razvoju filantropije i negovanju kulture davanja.

Tokom protekle godine za 11 ugroženih porodica na Kosovu i Metohiji obezbeđeni su ogrev, hrana i nameštaj, dok je za 5 ugroženih porodica u različitim delovima Srbije urađena adaptacija kuća. U okolini Prijepolja su tri porodice prvi put dobile kupatila.

Dodeljeno je 137 učeničkih stipendija đacima širom Srbije koji postižu odlične rezultate u školi, a potiču iz materijalno ugroženih porodica.
Takođe, Fondacija je, u saradnji sa grupom donatora iz SAD, nastavila sa programom IT Bootcamp – neprofitnom školom za prekvalifikacije u IT sektoru koju je u 2019. u Beogradu i Nišu besplatno pohađalo i završilo 202 polaznika, od kojih je do sada 45% našlo posao ili praksu u ovoj oblasti.

Kroz podršku razvoju poljoprivrede, 115 poljoprivrednih domaćinstava sa više od 500 članova započelo je i razvilo sopstveni posao ili poljoprivrednu proizvodnju. Pomoć je data u vidu domaćih životinja, poljoprivredne mehanizacije i građevinskog materijala.

Na ovaj način su podržane 43 organizacije civilnog društva širom Srbije i pomognuto im je da u svojim lokalnim zajednicama urede javni prostor ili pomognu najugroženijim sugrađanima, dok je šest grantova bilo namenjeno ženskom preduzetništvu.

Izgrađen je most preko Banjske reke koji će olakšati život 500 stanovnika 7 sela ovog kraja, koji su bili odsečeni od Kuršumlijske banje.

U toku ove godine obezbeđeno je 550 paketa hrane i sredstava za ličnu higijenu za najugroženije porodice, kao i 12. 000 obroka za korisnike Crkvene narodne kuhinje.

Fondacija je podržala rad Centra za azil za 350 pasa i 100 mačaka u Mladenovcu.

Zajedno sa partnerima Fondacija Ana i Vlade Divac razvijala je svest o filantropiju kroz svoje aktivnosti i javne kampanje, pa je tako predstavljena i „Stvarno važna kartica“, prva potrošačka karticu za opšte dobro u 6 gradova Srbije, koja ujedinjuje lokalne organizacije, lokalne samouprave, građane i lokalne biznise oko poboljšanja kvaliteta života u ovim gradovima.

Dodatno kroz rad u nacionalnom Savetu za filantropiju Fondacija je doprinela da se neoporezivi deo za stipendije i kredite učenika i studenata poveća sa dosadašnjih 11.741 RSD na 30.000 RSD mesečno.

Pročitajte i ovo...