Home Promo Inovacije u građevinskoj industriji – PlanRadar aplikacija

Inovacije u građevinskoj industriji – PlanRadar aplikacija

by bifadmin

Dva najznačajnija sajma iz oblasti građevinarstva na teritoriji Velike Britanije – UK Construction Week i UK Digital Construction Week održani su nedavno u Birmingemu i Londonu, a novine i dostignuća prikazana na njima bi u praksi predstavljale pravo osveženje, kako za domaću, tako i za dobar deo građevinske industrije u regionu.

Na najvećem britanskom događaju posvećenom građevinskoj industriji – UK Construction Week, prisustvovalo je preko 650 izlagača i preko 30.000 posetilaca iz oblasti građevinarstva, arhitekture, inžinjerstva, itd. Najviše interesovanja posetioci su pokazali za inovacije kao što su robot za postavljanje cigli, 3D građevinski štampači, kao i dronovi koji sve više olakšavaju poslove u izgradnji stambenih, poslovnih ili infrastrukturnih projekata, a koje u poslednjih godinu dana postaju sve dostupnije za praktičnu upotrebu na svetskim gradilištima. Potreba za digitalnim tehnologijama u oblasti građevinarstva bila je neizbežna tema za sve učesnike ovog događaja, čija je zajednička ocena da se primeni ovih tehnologija u praksi mora pristupiti planski i odgovorno, s obzirom na to da su zabeleženi primeri kada je samo deklarativna primena digitalnih tehnologija, umesto u uštedi troškova i vremena izvođenja rezultovala upravo u suprotnom – rastu troškova i otežavanju finalizacije projekata.

Tema digitalizacije u građevinskoj industriji bila je još više u žiži interesovanja učesnika drugog događaja – UK Digital Construction Week, koji, treću godinu za redom, predstavlja neizbežnu tačku za sve koji su na bilo koji način povezani sa dizajnom, arhitekturom, građevinarstvom, proizvodnjom građevinske opreme, itd. Može se slobodno reći da je centralna tema ovog sajma bio BIM softver, koji je već obavezan alat za velike građevinske firme i državne institucije koje se bave izgradnjom infrastrukturnih projekata u najvećem broju zemalja Evropske Unije, a veruje se da će uskoro zaživeti i u Srbiji. U okviru „BIM Sela“ („The BIM Village“) i celodnevnih dvodnevnih seminara i predavanja učesnici su imali priliku da čuju brojne praktične primere upotrebe BIM-a i najaktuelnija iskustva. Među inovativnim tehnologijama predstavljenim na ovom sajmu najviše pažnje pobudila su rešenja koja se odnose na nove materijale, primenu robotike i „internet stvari“ („Internet of Things“) ali i primer virtualne realnosti koji se može koristiti za edukaciju o opasnostima na gradilištima, kako bi se time smanjio broj nesreća u praksi, koju je predstavila kanadska kompanija Graham Construction.

Šta je to od savremenih inovacija što bismo u praksi mogli da očekujemo da uskoro pomogne i srpskim građevinarima da unaprede svoju konkurentnost i efikasnost?

Iako je građevinarstvo jedna od značajnijih privrednih grana u Srbiji, činjenica je da se sami poslovi dizajna, projektovanja, i najviše, samog procesa gradnje, obavljaju isto kao pre više desetina godina. I to nije slučaj samo u Srbiji – građevinska industrija je sektor koji je do sada možda i najmanje profitirao od savremenih tehnologija – procenjuje se da je stepen digitalizacije u građevinarstvu u svetu na neuporedivo nižem nivou od stepena digitalizacije drugih industrija, kao što su usluge, transport, logistika ili proizvodnja. „Naše kolege učestvovale su na sajmovima u Velikoj Britaniji i ono što mogu da primetim iz razgovora sa njima jeste da sve predstavnike građevinske industrije muče iste muke – na jednom ili drugom nivou. Kašnjenja u projektima su velika, sa tim ide i probijanje budžeta, a nove tehnologije često podrazumevaju potpunu izmenu dosadašnjeg načina rada i ometaju kontinuitet poslovanja“ – navodi Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za jugoistočnu Evropu.

Praksa pokazuje da su srpske arhitekte i građevinari već donekle spremni da usvoje deo inovacija koje koriste i njihove kolege na razvijenim tržištima. To se pre svega odnosi na BIM softver, ali i na druge alate koji omogućavaju lakše upravljanje i praćenje projekata pre svega putem mobilnih telefona i na bazi čuvanja podatak u oblaku („cloud“). Ipak, još vremena je potrebno pre nego što ovakvi alati postanu svakodnevica na svim domaćim gradilištima, a mašine za postavljanje cigli ili robote koji rade na građevini verovatno ćemo sačekati još neko vreme.
„Kao kompanija koja nudi softver za digitalnu dokumentaciju i komunikaciju na građevinskim projektima, vrlo smo svesni ograničenja koja utiču na nizak stepen digitalizacije poslova građevinske industrije ili infrastrukturnih radova. Nešto bolja situacija evidentirana je u oblasti održavanja i upravljanja nekretninama, gde se već koriste različiti alati bazirani na „Internetu stvari“, ali i tu je često prisutan isti problem – pre svega strah od inovacija, promene ustaljenog načina rada i nespremnost na velike investicije“ navodi Petković.

Kao jednu od značajnijih novina za svoje korisnike za 2020. godinu Petković posebno ističe činjenicu da će aplikacija PlanRadar početkom naredne godine biti proširena BIM funkcijom, koja će omogućiti pregledanje nedostataka, zadataka i nedovršenih poslova u 3D modelu objekta, bez potrebe dodatne instalacije softvera za pregled BIM modela. Više informacija o PlanRadar aplikaciji i pogodnostima koje obezbeđuje investitorima, arhitektama, izvođačima radova, itd, možete dostupne su na stranici: www.planradar.com

Pročitajte i ovo...