Home Promo Italijanske kompanije nastavljaju da ulažu u Srbiju

Italijanske kompanije nastavljaju da ulažu u Srbiju

by bifadmin

Uz prisutvo velikog broja uvaženih zvanica, predstavnika Vlade Republike Srbije, ambasade Italije, članica, saradnika i prijatelja Udruženja italijanskih industrijalaca u Srbiji – Konfindustrija Srbija, 4. februara je održana Svečana skupština ovog Udruženja koje u Srbiji uspešno posluje već osmu godinu.

Svečana skupština bila je prilika da se novoizabrani predsednik Konfindustrije Srbija Patrizio Dei Tos obrati prisutnima, kao i da zajedno sa svojim timom predstavi rezultate dosadašnjeg rada Udruženja Konfindustrija, buduće planove i aktivnosti u cilju uspešnog nastavka razvoja kvalitetnih privrednih odnosa između Italije i Srbije na obostranu korist.

„Uveren sam da je za nas privrednike koji poslujemo u stranoj državi jedan od prioriteta stalna i bliska saradnja sa lokalnim institucijama. Samo zahvaljujući odnosu poverenja, sklada, dijaloga, suočavanja i razmene znanja, moguće je privređivati sa jasnim ciljem i izvući maksimum iz naših poslovnih projekata. Ova država pruža nam nešto veoma dragoceno za naše poslovanje, a to su saradnici. Saradnici koji potiču iz poslovne i radne kulture, zahvaljujući čemu poseduju veštine, profesionalizam i identitet, a sve to olakšava poslovanje italijanskim kompanijama u Srbiji“, izjavio je Dei Tos.

Erik Košuta, prethodni predsednik Konfindustrije, koji je ovo Udruženje vodio u dva mandata od 2012-2019, je naglasio da njegov govor svakako nije oproštajni govor te da ostaje u Srbiji kao aktivni član generalnog saveta Konfindustrije Srbija. „Nastaviću da se zalažem za ideje i projekte koji su, meni lično, posebno važni. Tu pre svega mislim na teme kao što su: briga o mladima, o njihovoj budućnosti u ovoj zemlji, o povratku talenata i svih ostalih resursa neophodnih kako bi se garantovao stabilan i dugoročan rast svake države“, naglasio je Košuta

Prisutne je pozdravio i italijanski ambasador Lo Kašo: „Italiju i Srbiju povezuje istorijsko prijateljstvo, zasnovano na intenzivnim političkim, kulturnim i ekonomsko-trgovinskim vezama. Prošle godine obeležili smo 140 godina diplomatskih odnosa i 10 godina strateškog partnerstva. Značaj koji naša zemlja pridaje Srbiji pokazuje se i kontinuiranim posetama najviših italijanskih zvaničnika: prošle godine Srbiju je posetio Premijer Đuzepe Konte, zatim Ministar zaštite životne sredine Serđo Kosta i Ministar evropskih poslova Vinčenco Amendola. Danas imamo tu čast da ugostimo Predsednika Regije Veneto, Luku Zaiju, dok će sledeće nedelje u Beogradu boraviti Ministar spoljnih poslova Luiđi Di Maio.“

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež istakao je da je Italija važan trgovinski partner Srbije i da italijanske kompanije doprinose njenoj ekonomiji. „Ono na čemu ćemo zajedno raditi jeste da dovedemo još italijanskih partnera u Srbiju, kao i da naše kompanije još više izvoze. Danas ukupna trgovinska razmena naše zemlje sa Italijom iznosi 3,8 milijardi evra, i to je veliki uspeh“, kazao je Čadež.

Nakon obraćanja domaćina i gostiju usledila je i ceremonija uručenja godišnjih nagrada Konfindustrije najuspešnijim članicama Konfindustrije Srbija u tri kategorije: društveno odgovorno poslovanje, doprinos dualnom obrazovanju i podrška italijanskoj privredi

U kategoriji Društveno odgovorno poslovanje – nagradu je dobila kompanija Elektroremont. Nakon uspešno okončanog postupka privatizacije, kompanija deluje odgovorno i prema svojoj matici time što lokalno doprinosi promociji brenda “Italia”, a istovremeno i prema lokalnoj zajednici time što aktivno pomaže, uključuje i angažuje članove porodica svojih zaposlenih i time doprinosi smanjenju nezaposlenosti na lokalu. Kompanija nastavlja da daje važan doprinos u kontekstu kontinuiranog usavršavanja i zapošljavanja, čime deluje kao portparol inicijativa Konfindustrije Srbija na lokalu.

U kategoriji „Doprinos implementaciji sistema dualnog obrazovanja“ – dobitnik nagrade je kompanija Aunde iz Jagodine. u toku 2018. godine kompanija Aunde je dala svoj doprinos realizaciji inicijative “Dan otvorenih vrata italijanske privrede“ i tom prilikom započela je saradnja između Konfindustrije Srbija i kompanije Aunde na polju dualnog obrazovanja, projekta na kojem se radilo tokom 2019. godine. Rezultat zajedničkog rada i napora jeste uvođenje novog obrazovnog profila u srednje stručne škole “industrijski krojač”. Kompanija Aunde je takođe pokrenula akademiju u svojoj fabrici za kontinuirano usavršavanje svojih zaposlenih, a koja je na raspolaganju i zainteresovanim nezaposlenim licima sa teritorije grada Jagodina.

Priznanje za „Podršku italijanskoj privredi“ dobila je Nacionalna služba za zapošljavanje. Nacionalna služba za zapošljavanje pouzdan je partner svim italijanskim privrednicima koji odluče da u ovom delu Balkana razviju svoje poslovne aktivnosti. NSZ je prva adresa za sve poslodavce u potrazi za kvalifikovanom radnom snagom.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar