Home Promo Prvu transakcija instant plaćanja obavljena u Srbiji

Prvu transakcija instant plaćanja obavljena u Srbiji

by bifadmin

Guverner Narodne banke Srbije dr Jorgovanka Tabaković obavila je danas prvu transakciju instant plaćanja u Srbiji IPS QR kodom Narodne banke Srbije na prodajnom mestu trgovca i pokazala kako u praksi funkcioniše instant plaćanje upotrebom mobilnog telefona.
Uz prisustvo velikog broja gostiju i predstavnika medija, Banka Poštanska štedionica, a.d., Beograd i Merkator-S organizovali su u Merkator hipermarketu Novi Beograd promociju projekta od nacionalnog značaja čiji je nosilac Narodna banka Srbije – instant plaćanja na prodajnom mestu trgovca (IPS QR kodom) kroz metod „IPS pokaži“.
Instant plaćanje mobilnim telefonom na prodajnom mestu trgovca, pomoću aplikacije za mobilno bankarstvo u koju je integrisan IPS QR kod NBS, predstavlja najsavremeniju uslugu plaćanja na bezbedan, brz i jednostavan način bez gotovog novca ili platnih kartica.
Guverner Narodne banke Srbije dr Jorgovanka Tabaković istakla je da ova transakcija predstavlja rezultat jednog od najvećih projekata koji je Narodna banka Srbije ikada sprovela i dokaz da je napornim radom i uz primenu najsavremenijih tehnologija moguće ostvariti nešto na čemu mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje Evrope i sveta. Primer za to su instant plaćanja na prodajnim mestima koja danas postaju realnost u Srbiji.
„Unapređene aplikacije za mobilno bankarstvo sada omogućavaju da putem IPS sistema Narodne banke Srbije izvršite instant plaćanje robe i usluga kod trgovaca koji prihvataju ova plaćanja. Danas je to najveći trgovinski lanac u Srbiji, Merkator-S sa preko 320 prodajnih objekata Roda, Idea i Merkator, u saradnji sa domaćom Bankom Poštanskom štedionicom. Oni su prepoznali prednosti ovog načina plaćanja – niske troškove i trenutni prenos i raspoloživost novca.
Realizacijom ovog projekta Narodna banka Srbije stvorila je neophodne tehničke uslove da pružaoci platnih usluga ponude inovativne servise poput ovog, svojim korisnicima, i da nastave da unapređuju svoje poslovanje i ponudu“, rekla je guverner Tabaković.
Violeta Кovačević, izvršni direktor finansija u kompaniji Merkator-S, naglasila je da su ključni faktori diferencijacije te kompanije oduvek bile inovacije i dodatni benefiti koje daje potrošačima.
„Najveća vrednost ove usluge je u tome što je ona za kupca brza, jednostavna i bezbedna. Za realizaciju kupovine u našim IDEA, Roda i Merkator radnjama više nam nisu potrebni ni novac, ni platna kartica, već samo mobilni telefon i aplikacija banke kod koje imamo otvoren račun. S obzirom na to da živimo u vremenu konstantnih promena koje nam pružaju nove tehnologije, očekujemo da instant plaćanje putem mobilnog telefona vrlo brzo postane naša svakodnevna navika za bržu i jednostavniju kupovinu”, rekla je Violeta Кovačević.
Banka Poštanska štedionica i Merkator-S zajednički su implementirali razvijeno rešenje direktnim povezivanjem dva sistema banke i trgovca, koje je tehnološki najnaprednije u Evropi.
O značaju učešća Banke Poštanska štedionica u jednom ovako velikom projektu od nacionalnog značaja govorio je predsednik IO Banke Poštanska štedionica mr Bojan Кekić, ističući da Banka, kao finansijska institucija u 100% državnom vlasništvu, aktivno radi na unapređenju i kreiranju ponude savremenih bankarskih proizvoda i usluga.
„Banka Poštanska štedionica je, prateći mere centralne banke i politiku Vlade Republike Srbije, prva banka u Srbiji koja je, upravo zahvaljujući Narodnoj banci Srbije, omogućila svojim klijentima najsavremeniji način instant plaćanja QR kodom, bez upotrebe platnih kartica i gotovine.
Banka Poštanska štedionica je sve što jedna državna banka treba da bude: stabilna finansijska institucija koja svojim poslovanjem doprinosi velikom zajedničkom cilju – stvaranju uspešnije, bogatije i bolje države Srbije. Sve reforme, rast i investicije kroz koje je prošla naša država, reflektovale su se, na mikronivou i na našu banku. Rasli smo, razvijali se, menjali istim tempom kojim je to činila i Srbija, vezujući svaki svoj uspeh za njen, i svaki njen za svoj“, rekao je Bojan Кekić i dodao:
„Banka Poštanska štedionica je banka tradicije i modernizacije, spoj starog i novog, banka koju možete naći u ruralnim oblastima, u Trgovištu, Žagubici, Čantaviru, ali i banka koja prva u Srbiji uvodi instant plaćanje QR kodom i koja je, iako najveći izdavalac čekova, prva ponudila svojim klijentima uslugu DINA na rate“.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar