Home Vesti „Belgijanci, jedite pomfrit bar dva puta nedeljno“

„Belgijanci, jedite pomfrit bar dva puta nedeljno“

by bifadmin

Stanovnicima male severnoevropske države saopšteno je da bi zbog novonastale situacije sa korona virusom trebalo bar dva puta nedeljno da jedu – pomfrit. Ne, u ovoj hrani ne krije se čudesan lek koji jača imunitet za borbu sa Kovidom 19. Pomenuti apel je samo jedan od načina za borbu protiv ogromnih viškova krompira sa kojima zemlja ne zna šta će.

Naime, u Belgiji se svake nedelje na tržištu nađe 750.000 tona viškova krompira. Širenje pandemije je dovelo do ovog problema budući da je potražnja za prženim krompirima koji se obično jedu “napolju” prepolovljena.

Zbog toga u ovoj zemlji više nema mesta za skladištenje krompira. Posebno je situacija alarmantna u slučaju rashladnih uređaja, jer se velike količine pomfrita prave od zamrznutog krompira. Zato je udruženje pod nazivom Belgijska industrija krompira pozvalo svoje sugrađane da češće jedu pomfrit. Udruženje trenutno pregovara i sa supermarketima o lansiranju kampanje o povećanju konzumiranja krompira, naročito zamrznutog.

Situacija pak nije tako loša u sektoru proizvodnje svežeg krompira. Razlog za to je činjenica da ljudi sada više kuvaju kod kuće, i da radije koriste sveže povrće.

Foto: hansbenn, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar