Home Promo NIS investirao u prvom kvartalu 7,7 milijardi dinara

NIS investirao u prvom kvartalu 7,7 milijardi dinara

by bifadmin

Uprkos ogromnim potresima na naftnom tržištu zbog pandemije, NIS je u prvom kvartalu zabeležio rast prometa naftnih derivata i izvoza u odnosu na isti period lane. Nastavljena su ulaganja, iako je za prva tri meseca ove godine zabeležen neto gubitak od 1,1 milijarde dinara.

Vrednost investicija Naftne industrije Srbije (NIS) u prvom tromesečju ove godine iznosi 7,7 milijardi dinara, saopštila je ta kompanija.

Poslovanje NIS grupe u prvom tromesečju ove godine bilo je pod snažnim uticajem negativnih makroekonomskih trendova, navodi se u saopštenju. Drastičan pad cena nafte na svetskom tržištu i pad potražnje za naftom i naftnim derivatima u uslovima pandemije virusa KOVID-19 imali su presudan uticaj na finansijske pokazatelje Grupe u ovom izveštajnom periodu, kažu u NIS-u.

Tako je prosečna vrednost barela nafte tipa Brent u prvom kvartalu iznosila 50,3 dolara. To je 20 odsto manje u odnosu na prosečnu vrednost zabeleženu u istom periodu 2019. godine, dok su vrednosti ove nafte u drugoj polovini marta gotovo konstantno bile ispod 30 dolara za barel.

Najviše ulagano u naftu i gas

„Važno je istaći da je i u ovim izazovnim okolnostima NIS realizovao obiman investicioni portfolio vredan 7,7 milijardi dinara i time nastavio ulaganja u razvoj i modernizaciju. Najviše je ulagano u projekte proizvodnje i prerade nafte i gasa“, kaže se u saopštenju.

Pored toga, dodaju, NIS je i u uslovima borbe protiv širenja virusa KOVID-19 obezbedio stabilno snabdevanje na domaćem tržištu naftnih derivata, prepoznajući zdravlje zaposlenih, eksternih saradnika i potrošača kao neopozivi prioritet u ovoj situaciji. Kada je reč o operativnim pokazateljima, u NIS-u kažu da su uprkos nepovoljnim okolnostima ostvarili dobre rezultate.

Zabeležen i rast izvoza

U periodu januar-mart na naftnim poljima NIS-a proizvedeno je 319 hiljada uslovnih tona nafte i gasa. U Rafineriji nafte u Pančevu prerađeno je 860 hiljada tona nafte i poluproizvoda, što je 44 odsto više nego prošle godine. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 778 hiljada tona, što je 7 odsto više u odnosu na prvo tromesečje prošle godine, a zabeležen je i rast izvoza od 63 odsto.

Podsećaju da je u prvom kvartalu NIS realizovano novi digitalni projekat i da je puštena u rad Drive. Go mobilna aplikacija koja pruža mogućnost plaćanja goriva na točionom mestu NIS Petrol i GAZPROM benzinskih stanica, bez ulaska u prodajni objekat.

„Korišćenje aplikacije u ovim okolnostima istovremeno doprinosi zaštiti i očuvanju zdravlja zaposlenih i potrošača“.

Takođe, navode, NIS je uspeo da pokazatelj EBITDA očuva na pozitivnom nivou iako ona za prva tri meseca 2020. godine iznosi 5,2 milijarde dinara, što je 18 odsto manje od rezultata ostvarenog prošle godine, dok je zabeležen neto gubitak od 1,1 milijarde dinara.

Obaveze NIS grupe po osnovi poreza i drugih javnih prihoda za prvo tromesečje iznose 39,9 milijardi dinara.

Očuvanje stabilnosti

Povodom rezultata iz izveštaja, generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev se zahvalio zaposlenima i naveo da su rezultati u ovom tromesečju posledica okolnosti na koje kompanija nije mogla da utiče.

„Međutim, mi već činimo značajne korake koji će pozitivno uticati na naš učinak u nastavku godine. U fokusu će nam biti mere za povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje troškova u svim oblastima koje nisu od suštinske važnosti za funkcionisanje biznisa“, izjavio je Tjurdenjev.

Takođe, dodaje, neće se odustati od ulaganja u ključne razvojne projekte koji će kompaniji doneti najviše koristi u budućnosti.

„Samo na taj način moći ćemo da očuvamo stabilnost na domaćem tržištu i nastaviti da stvaramo vrednosti za svoje akcionare i zaposlene, kao i širu zajednicu“, rekao je Tjurdenjev.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar