Home Vesti Turizam u Italiji vratiće se šezdeset godina unazad

Turizam u Italiji vratiće se šezdeset godina unazad

by bifadmin

Stručnjaci predviđaju da će zbog epidemije virusa Covid-19 turizam u Italiji biti značajno unazađen. Projekcije su veoma loše i najavljuju povratak turističke industrije na nivo na kome je bila šezdesetih godina prošlog veka.

„Čak i ako dođe do brzog rešenja zdravstvene krize u Italiji, efekat pandemije na međunarodno tržište i uzdrmano poverenje putnika doprineće tome da godinu završimo sa 260 miliona poseta manje (60%) u odnosu na prethodnu godinu“, navodi se na sajtu Saveza italijanskih turoperatora, Assoturismo-a.

Ovo udruženje računa da će stvari u zemlji polako početi da se vraćaju u normalu u maju. Ali, nažalost, ne i za turizam. Prema njihovoj proceni, granice i međunarodne veze ostaće blokirane dok pandemija ne mine bar na glavnim turističkim tržištima.

Assoturismo procenjuje da turizam u Italiji, direktno i indirektno, čini 13% BDP-a i više od tri miliona poslova.

Primorska mesta najugroženija

Posebno su pogođene primorske destinacije. Nacionalni koordinator asocijacije G20 Beaches i gradonačelnik San Mikelea, Paskvalino Kodonjoto, zatražio je od vlade hitnu pomoć. Cilj je da se obezbedi podrška za 30.000 kompanija u turističkom sektoru. On je podsetio na četiri najvažnija stuba od presudne važnosti za održanje primorskih mesta: sezonske radnike, turističke kompanije, primorske opštine i promotivne kampanje.

Većina kompanija se nada da će se posetioci uskoro vratiti. Ali budući da će granice okolnih zemalja možda još dugo biti zatvorene, turistička organizacija planira promocije prilagođene domaćem tržištu.

Izvor: Travel magazin

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar