Home Promo Upravni odbor MOL Grupe odobrio odlaganje isplate dividendi

Upravni odbor MOL Grupe odobrio odlaganje isplate dividendi

by bifadmin

Zbog pandemije izazvane koronavirusom u svetu, MOL Grupa je održala vanrednu generalnu skupštinu umesto Godišnje skupštine, na kojoj je Upravni odbor odlučivao o svim predlozima i odlukama u tačkama dnevnog reda AGM umesto akcionara. Članovi Upravnog odbora odobrili su predlog za upravljanje krizom u vezi s dividendama, prema kojem će kompanija zadržati u potpunosti dobit nakon oporezivanja od 2019. dok se situacija ne normalizuje, kada će biti isplaćen kroz dividende, ukoliko akcionari tako odluče. Upravni odbor je takođe odobrio finansijski izveštaj i objedinio finansijske izveštaje za 2019. godinu.

Hitne mere vlade povodm pandemije COVID-19 u zemljama u kojima MOL posluje rezultirale su delimičnim ili potpunim zaključavanjem, značajno usporavajući ekonomske aktivnosti u glavnim zemljama CEE.

Zbog neizvesnosti o trajanju i uticaju pandemije koronavirusa, ekstremnoj nestabilnosti spoljnog okruženja i nepredvidivosti potražnje u preduzećima, MOL Grupa se fokusira na kontinuitet poslovanja i očuvanje novca. Upravni odbor odlučio je da zadrži dobit nakon oporezivanja od 2019. godine u potpunosti dok se situacija ne normalizuje, kada će biti isplaćen kroz dividende, ukoliko akcionari tako odluče.

Na vanrednoj sednici, Upravni odbor odobrio je ponovni izbor dr László Parragh, Zsigmond Járai i dr Martin Roman u Upravni odbor. Pored toga, dr Peter Gottfried izabran je za člana Nadzornog odbora.

Zsolt Hernádi, generalni direktor MOL Grupe, rekao je na vanrednom sastanku: “Danas je težak dan, 2019. je bila finansijski jaka godina za nas, ali nedavno, u senci COVID-19, okolnosti su se brzo i drastično promenile. Pandemija predstavlja neviđene izazove celom svetu, uključujući Evropu, Mađarsku i MOL. Do sada, naša kompanija je poslovala sigurno, bez ikakvih smetnji. Ipak, uveli smo niz mera kako bi umanjili efekte ekonomske i krize prouzrokovane virusom koja utiču na Grupu. Cilj naših mera je da izađemo iz krize jači nego što smo bili pre i da nastavimo da pružamo konkurentni poslovni model našim akcionarima.”

MOL grupa je u 2019. godini ostvarila 2,44 milijardi dolara čiste CCS EBITDA, iznad godišnjih očekivanja. Pored toga, kompanija je postigla i značajne prekretnice tokom svog transformacijskog puta ka 2030. godini. Prošireno je poslovanje na naftnim pojima u Azerbejdžanu, dostignuto ostvarenje od 50% na vodećem projektu poliol, dok je sektor Consumer Services imao još jednu rekordnu godinu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar