Home Promo Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće program istraživanja i investicionih analiza kompanija kako bi podržala razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u odabranim zemljama u kojima banka investira svoja sredstva.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće program istraživanja i investicionih analiza kompanija kako bi podržala razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) u odabranim zemljama u kojima banka investira svoja sredstva.

by bifadmin

Program je finansiran od strane TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund i podrazumeva istraživanje i investicione analize odabranih MSP listiranih na berzama Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije, Srbije i Slovenije. Izveštaji o investicionim analizama kompanija će biti dostupni bez naknade na novoj internet stranici Listed SME Research Hub.

Cilj programa je obezbediti besplatne, javno dostupne, visoko kvalitne izveštaje o investicionoj analizi kako bismo prevazišli informacione barijere, odnosno nedostatak inforacija koje smanjuju likvidnost tržišta kapitala. Čineći tržište transparentnijim kroz povećanje dostupnosti pouzdanih informacija o kompanijama, smatra se ključnim faktorom za olakšavanje pristupa izvorima finansiranja MSP.

Dvogodišnji program izrada investicionih analiza će sprovoditi WOOD & Company, investiciona banka specijalizovana za tržišta u razvoju. Program je u potpunosti usklađen sa ciljevima Akcionog plana za izgradnju Unije tržišta kapitala, objavljenog od strane Evropske komisije, koji posebno ističe “unapređenje pristupa izvorima finansiranja, uključujući i rizični kapital, posebno za MSP, kao jednu od pet prioritetnih oblasti budućeg razvoja.

Sledeće kompanije su učesnici Programa:

• Bugraska: Gradus AD, Monbat, Sirma Group Holding JSC, Sopharma AD.
• Hrvatska: AD PLASTIK d.d., Arena Hospitality Group d.d., Ilirija Resort, Zagreb Stock Exchange.
• Severna Makedonija: Alkaloid AD Skopje, Komercijalna banka AD, NLB Banka AD.
• Rumunija: BittNet, Conpet SA, Patria Bank, Teraplast.
• Srbija: Fintel Energija ad.
• Slovenija: Pozavarovalnica Sava RE.

Prve investicione analize će biti objavljenje već danas za četiri kompanije, dok će ostale kompanije biti pokrivene u narednim mesecima. Najmanje pet izveštaja/analiza će biti objavaljeno za svaku pojedinačnu kompaniju tokom trajanja projekta.
Hannes Takacs, Acting Co-Head, Local Currency and Capital Markets Development, EBRD:
“Veoma smo ponosni što smo učešćem u ovom projektu dali značajan doprinos uspostavljanju kvalitetnih osnova za finansiranje MSP. Projekat dokazuje da je znanje zaista moć. MSP su od izuzetnog značaja za kvalitetno funkcionisanje Evropske ekonomije i u trenutnoj pandemiji koranavirusa još je važnije da se ovim kompanijama obezbede dodatne mogućnosti za pristup finansijskim sredstavima.

Sinisa Krneta, Direktor Beogradske berze (BELEX):
“Beogradska berza sa zadovoljstvom pozdravlja ovaj projekat EBRD kao još jedan korak u nizu naših zajedničkih pokušaja unapređenja svih aspekata tržišta kapitala u regionu. Nedovoljna količina informacija o investicionim mogućnostima značajno utiče na nedostatak likvidnosti na našim tržištima. Investicione analize će usmeriti pažnju na mnoga kvalitetna MSP I učiniti ih vidljivijm za investitore, što će posledično dovesti do otvaranja novih mogućnosti kompanijama za finansiranje na tržištu kapitala.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar