Home Vesti U Juri ukupno zaraženo od korone 35 radnika, najveći udar u maju

U Juri ukupno zaraženo od korone 35 radnika, najveći udar u maju

by bifadmin

Među zaposlenima u leskovačkoj “Juri” za dva dana potvrđeno je 12 slučajeva koronavirusa, a očekuju se rezultati testiranja za još 200 radnika koji su bili u kontaktu sa inficiranim kolegama, izjavila je leskovačkim medijima Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda za javno zdravlje u tom gradu.

Po njenim rečima, ukupno je od 24. marta zaraženo 35 radnika, a trenutno se u kovid bolnici u Leskovcu leči 21 zaposleni, računajući i sedmoro novoobolelih.

Hronologija događaja

Virus korona prvi put je u „Juri“ pomenut i napravio paniku 4. marta zbog bolesnog supruga jedne radnice.

Radnici pogona fabrike posle toga su protestovali jer im poslovodstvo nije obezbedilo nikakvu zastitu od koronavirusa. Jura je potom pretila da će preseliti proizvodnju u neku drugu zemlju ali i obećavala bonus od 500 dinara po danu za rad u ovakvim uslovima. Rad u farbici je potom nastavljen.

Već 6. aprila potvrđeno je šest slučajeva obolevanja, a 7. i 30. aprila potvrđen je po jedan slučaj. Dana 2. maja zabeležena su 3 slučaja, zatim 3. maja još tri slučaja, a 4, 5. i 6. maja prijavljeno po sedam sučajeva, što je ukupno 35.

Uzeti su brisevi za još 200 radnika, a oni koji su ranije poslati nisu stigli do današnje pres konferencije.

U međuvremenu, kazala je Nikolićeva, Zavod za javno zdravlje je dva puta izricao mere zabrane rada „Juri“ na po 14 dana ili pridržavanja mera da 50 radnika radi na prostoru od 5.000 metara kvadratnih, uz mere dezinfekcije i druge propisane zaštitne mere. Inspekcija međutim nije redovno kontrolisana poštovanje ovih mera.

I dalje radnici nezaštićeni

Redakciji Nove S javili su se zaposleni u južnokorejskoj kompaniji “Jura” u Leskovcu, koji navode da se sada u njihovoj fabrici dešava upravo ono na šta su ukazivali prethodnih nedelja.

“Virus se proširio, jer je to bilo nemoguće sprečiti u uslovima u kojima se mi nalazimo. I danas je u fabrici u smeni bilo od 600 do 700 radnika, a na posao dolaze i oni ljudi koji su testirani i čekaju reultate”, izjavio je radnik koji nije želeo da mu spominjemo ime (identitet poznat redakciji).

On je naveo da među zaraženim kolegama ima i onih koji su zbog virusa koji su dobili u fabrici, zarazili čitavu porodicu, ujedno strahujući da će u fabrici tek doći do masovnog širenja virusa.

” U ‘Juri’ nije problem samo to što radimo na traci jedni do drugih. Mi se i dalje prevozimo u krcatim autobusima i dišemo jedni drugima za vrat”, navodi ovaj zaposleni uz dokumentovanu fotografiju koju je dostavio ovoj redakciji.

Izvor: Beta, NovaS

Foto: fernandozhiminaicela, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar