Home Vesti Zašto Pentagon baš sada ukazuje na vanzemaljce

Zašto Pentagon baš sada ukazuje na vanzemaljce

by bifadmin

Pentagon je usred pandemije korone odlučio da obelodani kako su piloti američke ratne mornarice imali susret sa „neidentifikovanim nebeskim fenomenima“. Takva odluka Pentagona je zagonetnija od objavljenih snimaka, čiju je autentičnost potvrdio.

Skeptici bi rekli da je Pentagon sada izabrao pravi trenutak da zlokobnom koronavirusu suprotstavi vanzemaljce i da konačno kapitalizuje 22 miliona dolara koji su svojevremeno uloženi u jedan opskurni program istraživanja neidentifikovanih letećih objekata (NLO), a koji, poput brojnih sličnih projekata u prošlosti, po opštem mnenju, nije doveo do većeg razumevanja čudnih fenomena na nebu sa kojima se povremeno susreću američki piloti.

Za mnoge neočekivani, snimci su prikupljeni u okviru projekta Advanced Aerospace Threat Identification Program (AATIP) koji je bio aktivan od 2007. do 2012. godine. Pentagon je uz pomoć tajnih snimaka svakako privukao nešto medijske pažnje i obnovio NLO debatu (kojoj u Sjedinjenim Državama treba tradicionalno malo da se razbukta), a nije neosnovano reći ni da je mnogima na trenutak olakšao mračnu zbilju, skrećući pažnju sa strašnih ekonomskih i zdravstvenih posledica epidemije Covid-19 u Americi ka nebu.

Uznemirujući razgovor dvojice pilota

Naime, američko Ministarstvo odbrane, koje se ustaljeno poistovećuje sa imenom palate u kojoj se nalazi njegovo sedište, Pentagon, mada prethodnih dana ničim nije bilo na to izazvano, jednim kratkim, ali preciznim saopštenjem 27. aprila potvrdilo je autentičnost, kako je rečeno, istorijskih snimaka susreta pilota američke ratne mornarice sa – neidentifikovanim nebeskim fenomenima.

Tako smo saznali i da američka avijacija sada NLO naziva suptilnijim izrazom „fenomeni“, koji ima stručniji prizvuk i malo toga prejudicira (većina „NLO viđenja“ je inače dokazano posledica optičke varke). Objašnjavajući kako želi da „otkloni nesporazume u javnosti da li su snimci koji kruže autentični“, Ministarstvo navodi da je sa snimaka uklonjena oznaka tajnosti jer ne sadrže informacije koje bi ugrozile američku bezbednost.

Fotografija predstavlja kadrove iz jednog od tri video snimka, od kojih je prvi nastao u novembru 2004. godine, a druga dva u januaru 2017. Na snimcima se vide nejasne mrlje, neobičnog oblika, udaljene na nebu, dok se na videu koji je lovački avion F/A-18 Super Hornet zabeležio na obali Pacifika, na jugu Kalifornije, jasno čuje i uznemirujući razgovor dvojice pilota.
„Moj Bože. Kreću se nasuprot vetru“, kaže jedan od njih. „Vetar duva 120 čvorova na sat ka zapadu“, odgovara drugi pilot dok kamera prikazuje telo u oblacima udaljeno više od 150 kilometara od letelice. „Pogledaj tu stvar, druže“, kaže prvi pilot, na šta mu kolega odgovara (snimak se ne čuje jasno): „Da to nije … ili je to“. Sledeće sekunde prolaze u tišini. „Pogledaj samo tu stvar“, ponavlja prvi pilot. „Ona rotira!“.

Tramp u vanzemaljce „posebno ne veruje“

Među ljubiteljima NLO, koji su povezani u Americi u stotinama udruženja, medija, izdavača i čudnovatih projekata, razumljivo, ova objava Pentagona izazvala je egzaltaciju, dok je jedna od savremenih ikona tog pokreta, Luis Elizondo – koji je, kao navodno bivši šef AATIP, napustio Pentagon zbog manjka transparentnosti – potez dočekao kao „konačno razotkrivanje“.

No, uz svu javnu pažnju koju je ovim Pentagon izazvao, NLO euforija ipak nije potrajala duže od par dana i mediji su se brzo vratili pričama o pandemiji. Oni najskeptični bi tu čak mogli reći da je – ako bi kakvim uvrnutim slučajem Pentagon zaista verovao da snimci ukazuju na posetu vanzemaljske inteligencije – njihovo objavljivanje u ovom trenutku idealan način da se svetu prikažu vanzemaljci, a da se time ne izazove panika ili pak, opšti podsmeh.

Snimke nije pratila nikakva posebna promocija. Na primer, američki predsednik Donald Tramp nije, kako biva u filmovima sa vanzemljcima, organizovao jedno od onih večernjih My-fellow-Americans obraćanja, niti bilo šta slično, nego je, kako inače to radi, napisao tvit. U njemu, kao i u potonjim izjavama, kaže da su mu snimci poznati, da veruje „sjajnim američkim pilotima“ i da je jednom na kratko brifovan o tome, ali da u vanzemaljce „posebno ne veruje“. Među političarima se, očekivano, rečima da je „Pentagon uradio sjajnu stvar i da treba intenzivirati naučna istraživanja“ oglasio demokratski senator iz Nevade, Hari Reid, koji je u Americi dobro znan kao borac za istraživanje NLO i na čiju incijativu je AATIP i bio pokrenut.

Putevi vanzemaljaca i putevi novca

Ove video snimke, koje su nakon potvrde Pentagona emitovali praktično svi svetski i mnogi domaći mediji, mahom uz zbunjene komentare, možete i sami pojedinačno preuzeti sa stranice dokumenata od javnog značaja Vazduhoplovne komande američke ratne mornarice ili sa lakoćom, na raznim mestima pronaći spojene u jedan video, na primer, na poznatoj YT stranici Airboyd posvećenoj avijaciji.

Video snimci, inače, ni pre nisu bili nedostupni, jer su, kako i sam Pentagon navodi, kružili okolo već dosta dugo. Međutim, snimci nisu krišom objavljeni na kakvoj marginalnoj internet stranici NLO fanatika, već je priča o njima 2017. godine objavljena – na naslovnoj strani prestižnog „Njujork Tajmsa“, praktično najpouzdanijeg medija današnjice. Jedan od snimaka objavljen je tada i na kontroverznom, popularnom sajtu „To the Stars“. No, uz glasove iz kokpita, „Njujork tajms“ se u ovoj priči bavio putevima novca i kako je veći deo od 22 miliona dolara u petogodišnjem programu AATIP završio na računima milionera Roberta Bigeloa, koji je inače finansijski podržavao upravo kampanju političkog oca projekta, senatora Harija Reida.

Mada ne nose nikakvu zvaničnu oznaku, niti oznaku da su prethodno bili strogo poverljivi i deklasifikovani, saopštenje Pentagona sada je, u svakom slučaju, razotkrilo da je i jedan savremeni projekat kakav je AATIP prikupljao „svedočanstva“, jednako kao i drugi tajni NLO programi u prošlosti. Američka vojska se tokom poslednjih 70 godina u više navrata upravo na takav kolekcionarski način bavila istraživanjem NLO, mahom zbog prethodnog interesovanja javnosti.

Mit našeg doba

Naime, neposredno nakon Drugog svetskog rata i početka hladnoratovske krize, u SAD je izuzetno poraslo interesovanje za NLO, što će Karl Gustav Jung nazvati “mitom našeg doba”. Kako je u to doba broj prijava neobičnih letelica rastao, a javnost tokom 1947. postala potpuno opsednuta čuvenom NLO fotografijom pilota Keneta Arnolda i uporedo, takozvanom aferom Rozvel, američko ratno vazduhoplovstvo je 1948. pokrenulo slavni projekat poznat kao „Plava knjiga“. U okviru ovog projekta, u narednih dvadeset godina zabeleženo je više od 12.000 raznovrsnih slučajeva neobičnih nebeskih fenomena, od kojih je najmanje 90 odsto uspešno objašnjeno prirodnim uzrocima.

Na osnovu ovih podataka sprovedeno je i više naučnih studija o poreklu NLO-a. Verovatno najuticajnije naučno istraživanje ove vrste objavljeno je 1969. godine – pod rukovodstvom poznatog američkog fizičara Edvarda U. Kondona (1902–1974), više od trideset naučnika je detaljno analiziralo 59 različitih slučajeva NLO-a i u svakom od njih zaključilo da nije reč o poseti vanzemaljaca. Sa Kondonovim izveštajem završila se era intenzivne potrage za letećim tanjirima, američko vazduhoplovstvo i obaveštajne agencije zvanično su ugasile sve tadašnje NLO projekte, a većina naučnika je okrenula leđa letećim tanjirima.

Samo nekolicina je odbacila Kondonov izveštaj i nastavila je da podržava takozvanu hipotezu o vanzemaljskom poreklu, čiji su najpoznatiji zagovornici ugledni američki meteorolog Džejms E. Mekdonald (1920–1971) i astronom DŽ. Alen Hajnek (1910–1986), koji se, kao učesnik u „Plavoj knjizi“ i drugim NLO projektima američke vlade, smatra naučnim „ocem ufologije“. Prema njegovoj poznatoj, mada diskutovanoj klasifikaciji, Pentagonovi NLO snimci ne bi bili svrstani u bliske susrete, već u takozvana “viđenja”.

Pentagonova namera zagonetnija od NLO

Kao i u većini prethodnih sličnih situacija, brojni skeptici su demistifikovali snimke, mahom ih vezujući za uvođenje novih radarskih sistema i druge nove opreme u avijaciju u godinama kad su nastali. Inače, kritičare je najviše intrigiralo zašto je Pentagon sada uopšte potvrdio autentičnost ovih snimaka i u kakvom ih kontekstu shvatiti, a većina astronoma je izrazila uverenje da tu može biti samo reč o kakvom atmosferskom fenomenu.

Tako astrofizičarka Kati Mak, kolumnistkinja naučnopopularnog “Scientific American”-a navodi kako ona, kao i brojne njene kolege, ne sumnja da život verovatno postoji i negde van Zemlje, ali da su – mada se ne može sasvim isključiti da to jesu vanzemaljci koji su došli na našu planetu – Pentagonovi NLO snimci najverovatnije optička varka. Jer, zašto bi se vanzemaljci potrudili da umaknu svim onim instrumentima kojima bez prekida motrimo svemir, ne ostavljajući bilo kakav drugi, konkretan trag koji bi se mogao posmatrati, osim neobične želje da izazovu zbunjenost kod nekolicine pilota američke mornarice?

Izvor: Slobodan Bubnjević, Nauka kroz priče

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar