Home Promo Rezultat MOL Grupe u drugom kvartalu pogođen krizom, ali slobodni novčani tok i dalje pozitivan

Rezultat MOL Grupe u drugom kvartalu pogođen krizom, ali slobodni novčani tok i dalje pozitivan

by bifadmin

Čista CCS EBITDA pala je za 44% u Q2 2020, na 353 miliona dolara, čime je H1 čista CCS EBITDA dosegla 975 miliona dolara što je 15% niže od prošlogodišnjeg rezultata.

Upstream EBITDA pala je na 112 miliona dolara u Q2, usled nižih cena nafte i gasa, uprkos uvećanom obimu proizvodnje

Downstream čista CCS EBITDA takođe je znatno slabija u Q2 i pala je na 110 miliona dolara, obzirom da su rafinerijske marže od sredine maja u opadanju

Segment Consumer Service ostao je nepromenjen u lokalnoj valuti, -6% u dolarima, sa 111 miliona dolara u Q2

Utvrđene su nove smernice EBITDA u iznosu od 1,7-1,9 milijardi dolara za 2020.

Svi segmenti stvorili su pozitivni slobodni novčani tok u prvom kvartalu 2020. godine.

MOL Grupa danas je objavila svoje finansijske rezultate za H1 i Q2 2020. godine. U prvih šest meseci MOL Grupa je ostvarila 975 miliona dolara EBITDA, dok je EBITDA u Q2 značajno opala u odnosu na prošlu godinu, zbog pandemije i ekonomske krize.

Obezbedili smo pouzdano snabdevanje kupaca na svim našim tržištima

Potvrđene su Capex smernice do 1,5 milijardi dolara, implicirajući kontinuirano generisanje pojednostavljenih slobodnih novčanih tokova u 2020. godini. Uprkos izazovima, pojednostavljeni FCF ostaje pozitivan u Q2 i gotovo je nepromenjen u prvih šest meseci na nivou od 356 miliona dolara jer je održivi Capex smanjen kao reakcija na pandemiju i posledice ekonomske krize. Utvrđene su nove EBITDA smernice za 2020. godinu od 1,7 do 1,9 milijardi dolara koje odražavaju izazovne trgovinske uslove koji preovlađuju u H2.

„MOL se suočio sa neviđenim izazovima u drugom kvartalu 2020. godine, od značajnih zdravstvenih i bezbednosnih rizika kao posledice pandemije, do glavnih operativnih problema u radu naših postrojenja tokom izolacije, istovremeno trudeći se da sačuvamo svoju finansijsku snagu. Iako virus još nije poražen, sa ponosom mogu da kažem da smo se do sada uspešno borili sa ovim izazovima. Veći deo naših zaposlenih je siguran i dobrog zdravlja. Obezbedili smo pouzdano snabdevanje kupaca na svim našim tržištima, čak i u trenucima najveće krize, i uspeli smo da stvorimo mali pozitivni pojednostavljeni slobodni novčani tok u kvartalu.

Ovo je dokaz dobre organizacije tima, kvaliteta naših zaposlenih i agilnosti našeg poslovnog modela u MOL-u. Ovo mi takođe daje uverenje da ćemo se i dalje uspešno kretati kroz najteža razdoblja i postajati jači kolektiv”, izjavio je Zsolt Hernádi, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

Petrohemijski doprinos ostao je stabilan, jer su se i marže i količine održavali dobro tokom pandemije

EBITDA Upstream segmenta pala je na 112 miliona dolara u Q2 i 297 miliona dolara u H1, pod uticajem nižih cena nafte i gasa. Proizvodnja je porasla za 6% u četvrtom tromesečju na 117 hiljada boepd čemu je doprineo ACG više nego manji obim proizvodnje u Velikoj Britaniji i Pakistanu; prosečna dnevna proizvodnja ugljovodonika dostigla je 130 hiljada barela ekvivalenta nafte dnevno u julu.

U Q2 2020. MOL kao operator, otkrio je gas i kondenzat u bloku TAL u Pakistanu, u okviru istraživačke platforme Mamikhel South-1 gde je protok gasa i kondezata iznosio 6.516 boepd prilikom testiranja.

Downstream segment – čista CCS EBITDA značajno se smanjila na 110 miliona dolara u Q2, jer su marže rafinerije od sredine maja u opadanju. Nakon vrlo snažnog Q1 usledeo je Q2 sa velikim operativnim izazovima, bez presedana kod kretanja cena i marži. Rezultat H1 izgleda bolje, čista CCS EBITDA iznosila je 405 miliona dolara, što je 0,5% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Petrohemijski doprinos ostao je stabilan, jer su se i marže i količine održavali dobro tokom pandemije. Projekat Polyol dostigao je 65% ukupnog završetka na kraju Q2. Sva glavna montažna oprema stigla je na lice mesta i prevoz celokupne opreme za velike količine preko reke/mora je završen.

Ušteda troškova gotovo u potpunosti nadoknađuje pandemijske opadanje marži

Segment Consumer Services bio je otporan na krizu, EBITDA je ostala približno nepromenjena u lokalnoj valuti (-6% u dolarima, 111 miliona dolara u Q2), uprkos tome što je ukupan obim prodaje u Q2 smanjen za gotovo 22% u poređenju sa istim tokom prethodne godine, kao posledica izolacije širom regiona tokom pandemije COVID-19.

Ušteda troškova gotovo u potpunosti nadoknađuje pandemijske opadanje marži u segmentu kako goriva, tako i ne goriva. Nakon pada rezultata u aprilu, potrošnja goriva se postepeno uvećavala tokom kvartala, a prodaja prehrambenih proizvoda čak je povećana u odnosu na isti period prošle godine. Prvih šest meseci EBITDA je rezultirala sa 199 miliona dolara, što je samo par procenata manje nego pre godinu dana.

Gas Midstream segment gotovo se udvostručio u Q2 na 45 miliona dolara. EBITDA je dostigla 116 miliona dolara u prvoj polovini godine zbog većih rezervacija kapaciteta i nižih operativnih troškova.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar