Home Promo Uspeh OTP Grupe u regionu: Integracije koje garantuju kvalitet

Uspeh OTP Grupe u regionu: Integracije koje garantuju kvalitet

by bifadmin

OTP Grupa u Srbiji je prisutna kroz poslovanje Vojvođanske banke i OTP banke koje se trenutno nalaze u procesu integracije koji će trajati do 2021. godine, a koji će rezultirati stvaranjem jedne od vodećih finansijskih institucija u Srbiji po veličini aktive, broju filijala i veličini kreditnog i depozitnog portfolija.

Bankarska grupa je prisutna u 12 zemalja, uključujući Srbiju, sa preko 20 miliona klijenata i više od 36 hiljada zaposlenih a trenutno se proces integracije vodi i u Crnoj Gori, dok je nedavno okončan u Bugarskoj. U prethodnoj godini, OTP Grupa je ostvarila rekordno visok konsolidovani profit od 1,2 milijardi evra, dok je treći kvartal tekuće godine zaključila sa konsolidovanom dobiti u iznosu od 515 miliona evra nakon oporezivanja. Sve banke su poslovale profitabilno u okviru grupacije i učestvuju sa 50% u ukupnoj dobiti Grupe, pri čemu je povećano tržišno učešće u svim ključnim segmentima u Mađarskoj i Srbiji.

Ukupna aktiva u Srbiji je u trećem kvartalu bila na nivou od 5,2 milijardi evra sa tržišnim učešćem od preko 13%, što dokazuje da je Grupa akvizicijama napravila pravi potez uz ostvarenu drugu poziciju na bankarskom tržištu. U Srbiji je u ovoj godini do trećeg kvartala ostvaren neto operativni prihod od 59,6 miliona evra, dok je neto rezultat pre poreza na nivou od 22,3 miliona evra. Aktivnosti su usmerene na pružanje adekvatne podrške građanima i privredi a do sada su Vojvođanska i OTP banka pustile iz garantne šeme ukupno 24,5 milijardi dinara odobrenog iznosa. Uprkos otežanim uslovima poslovanja usled pandemije, u trećem kvartalu su ukupni neto krediti obe banke iznosili 3,6 milijarde evra i time su zauzeli učešće od preko 16,5% sa rastom kredita na godišnjem nivou od skoro 14%, čime je OTP Grupa u Srbiji lider u oblasti kreditiranja privrede i građana sa tržišnim učešćem od 20% u segmentu stambenih kredita i preko 21% u segmentu gotovinskih kredita.

Nova integracija banaka u Srbiji donosi sinergiju najboljih rešenja klijentima kroz spoj tradicije i inovativnosti a simbolično je nazvana po najsjajnijoj zvezdi na nebu „Sirius“, što ujedno predstavlja i binaran zvezdani sistem koji čine dve zvezde. Tokom ovog izazovnog procesa, najvažniji cilj za obe banke biće efikasno i sigurno pružanje usluga, ali i podrška zaposlenima prilikom prilagođavanja novom načinu poslovanja.

I pored intenzivnog rada na procesu integracije, uspešno se lansiraju novi proizvodi, pa je tako OTP banka za korisnike android telefona omogućila plaćanje mobilnim telefonom zahvaljujući opciji mCard, dok je prethodno korisnicima iOS operativnog sistema omogućen Apple Pay. Poslednja novina odnosi se na realizaciju keš kredita bez dolaska u ekspozituru odnosno mobilnim telefonom, što omogućava opcija mKeš, dok su u Vojvođanskoj banci unapređeni servisi digitalnog bankarstva, pa je u tom smislu omogućeno da se bez dolaska u banku aktivira m-bank i e-bank aplikacija.

OTP Grupa je pionir u digitalizaciji i već 25 godina proaktivno deluje na polju digitalne transformacije svog poslovanja i implementacije novih tehnologija na finansijskom tržištu. Strateška orijentacija na inovacije je otvorila mogućnost rada sa gotovo 900 startap kompanija uz ostvarenih 30 pilot projekata, a upravo je u toku četvrti OTP Startap Partnerski Program koji predstavlja najopsežniji program inovacija Grupe do sada, jer su sve članice grupacije, uključujući Vojvo- đansku i OTP banku, u potrazi za startap partnerima koji podržavaju njihove poslovne ciljeve.

Podrška lokalnoj zajednici kao jedan od stubova poslovanja OTP Grupe

U želji da kulturu inovacija prenese na MSP sektor i ojača konkurentnost srpskog preduzetništva, OTP banka zajedno sa svojim partnerima već godinama sprovodi projekat Generator. Investiranjem u ovakve inicijative, Banka veruje da će podići svest o važnosti digitalne transformacije i omogućiti rast malih biznisa u Srbiji. Ovogododišnji Generator bio je usmeren na digitalne projekte koji nude prilike za razvoj poslovanja malih i srednjih preduzeća koja su najviše osetila posledice pandemije.

Vojvođanska banka takođe neguje odnos prema lokalnoj zajednici i nastoji da posluje kao njen aktivan i odgovoran član. Već dvadeset godina Banka je jedan je od najvećih sponzora i zvanična banka Olimpijskog komiteta Srbije što predstavlja najduže sponzorstvo u srpskom sportu i pravi je primer plodonosne saradnje. Banka je takođe najveći sponzor Rukometnog saveza Srbije već drugu godinu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar