Home Некатегоризовано Američki milijarderi od marta ove godine bogatstvo povećali za 34 odsto

Američki milijarderi od marta ove godine bogatstvo povećali za 34 odsto

by bifadmin

Američki milijarderi su tokom pandemije značajno uvećali svoje bogatstvo. Analiza Čaka Kolinsa sa američkog Instituta za političke studije pokazala je da su američki milijarderi od marta ove godine bogatstvo povećali za 34 odsto – odnosno 1.000 milijardi dolara.

To se nije desilo tokom finansijske krize 2008. godine, kada je bogatašima sa Forbsove liste 400 najbogatijih trebalo tri godine da se povrate nakon velikog gubitka.Analiza prikazuje enormno bogaćenje 650 ljudi, u vremenu kada gotovo sedam miliona Amerikanaca preti deložacija nakon isticanja moratorijuma krajem godine, piše Aljazeera Balkans.

Na listi 650 američkih milijardera 47 je pridošlica, dok je 11 otpalo zbog smrti ili gubitka bogatstva.

Mask zaradio više od 100 milijardi

Brojni su impresivni finansijski dobici zabeleženi tokom pandemije. Vlasnik Amazona Džef Bezos je od 17. marta do 24. novembra povećao svoje bogatstvo za 69,4 milijardi dolara. Najbogatiji čovek na svetu sada vredi 182,4 milijardi dolara. Ubedljivo najveći dobitak ostvario je izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Ilon Mask. Za vreme pandemije on je postao bogatiji za 101,6 milijardi američkih dolara, skočivši sa 24,6 na 126,2 milijardi – povećanje od 414 odsto.Na listi pet najbogatijih su još suosnivač Majkrosofta Bil Gejts, vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg i jedan od najpoznatijih svetskih investitora Voren Bafet.

Ilustrujući jaz u finansijskoj nejednakosti u današnjoj Americi, u analizi se navodi da američki milijarderi u svom posedu imaju četiri milijarde dolara – 3,5 odsto ukupnog bogatstva u privatnom vlasništvu u zemlji. Bogatstvo milijardera sada je duplo veće od bogatstva 50 odsto najsiromašnijih Amerikanaca zajedno, što je oko 160 miliona ljudi.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar