Home Promo Sertifikat bonitetne izvrsnosti omogućava bezbedno poslovanje i povećanje poverenja u nesigurnim vremenima

Sertifikat bonitetne izvrsnosti omogućava bezbedno poslovanje i povećanje poverenja u nesigurnim vremenima

by bifadmin

Kako možete da izbegnete pogrešne i rizične poslovne odluke koje bi vašu kompaniju vodile u propast? Redovno proveravajte nove i postojeće poslovne partnere u Bisnode rešenjima i istovremeno vodite računa o promenljivim pokazateljima odnosno ocenama, među kojima je vrlo važan indeks plaćanja koji je najbrži indikator rizika, svakodnevno ažurirana dinamična bonitetna ocena koja karakteriše verovatnoću blokade tekućeg računa i svakodnevno ažurirana ocena Failure Score koja za 12 meseci unapred predviđa negativne poslovne događaje na tržištu.

Od rizika se dodatno štitite i tako da za poslovne partnere birate kompanije sa sertifikatom bonitetne izvrsnosti jer je on pokazatelj stabilnosti poslovanja što je posebno važno u kriznim i nesigurnim vremenima.

»Sertifikat bonitetne izvrsnosti je međunarodno priznat i kada se dobije najveće moguće priznanje za deset godina rada svakako nam to daje motivaciju i stimulans da i u narednom periodu imamo još bolje rezultate i da kvalitetnije radimo. Našim poslovnim partnerima s kojima trenutno radimo svakako sertifikat ukazuje sigurnost i postojanost nas kao njihove dobavljače“, rekao je Draško Vraneš, direktor prodaje kompanije Only Brands Trading, nosilac Platinum sertifikata bonitetne izvrsnosti 2020.

Podizanje prepoznatljivosti i poverenja na stranim tržištima

Ključnu ulogu za uspešnost poslovanja u novim uslovima ima prilagodljivost kompanije i preusmeravanje na nova, globalna tržišta. Dragoceni uvidi i ažurni globalni podaci o poslovanju potencijalnih partnera na stranim tržištima i dobijeni sertifikat vam mogu obezbediti nove klijente, partnere i dobavljače, a istovremeno pomoću njih pokazujete kvalitet poslovanja, poverenje i ugled u međunarodnoj poslovnoj zajednici.

Sertifikat predstavlja ugledni pečat kompanije i olakšava prodor na strana tržišta, doprinosi dobijanju novih kupaca i dobavljača i tako pomaže u pisanju nove uspešne priče. U međunarodnom okruženju, sertifikovanje je standardna praksa putem koje kompanije dodatno učvršćuju svoj ugled i podižu poverenje. Bisnode ima višegodišnju tradiciju u dodeli sertifikata bonitetne izvrsnosti koji se zasnivaju na analizama redovnih i ažurnih podataka o poslovanju i podataka iz prethodnih godina.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti kompaniji olakšava međunarodno poslovanje jer pomoću njega tržištu saopštava da ostvaruje najviše standarde održivog poslovanja i pouzdanost uzimajući u obzir sposobnosti plaćanja i isporuke i kvalitet proizvoda i usluga, što je od ključnog značaja u globalno nesigurnim vremenima. Ko samo ne bi želeo da sarađuje s takvom kompanijom?

Više od 97,2% sertifikovanih kompanija u 2020. godini bez blokada tekućeg računa

Sve sertifikovane kompanije spadaju u sam vrh najboljih pravnih subjekata i zato poslovanje sa njima predstavlja veoma nisku stopu rizika. Postoji veća verovatnoća da će bonitetno izvrsne kompanije uspešno nastaviti poslovanje i nakon završetka ekonomske krize, dok su kompanije sa nižim bonittenim ocenama izloženije rizicima.

Procena verovatnoće negativnog događaja (Failure Score) tako se i u periodu vanrednih uslova pokazala kao prilično robustan i verodostojan pokazatelj kondicije kompanija. Aktuelna analiza sertifikovanih kompanija je pokazala da više od 97,2% sertifikovanih kompanija za 2019. godina i u 2020. godini poslovala uspešno – bez obzira na krizu, kompanije nisu imale nijednu blokadu tekućeg računa. Sertifikat se tako i u kriznim vremenima pokazao kao pouzdani instrument prilikom merenja kondicije poslovnog subjekta.

Sertifikat bonitetne izvrsnosti potvrđuje natprosečno poslovanje

Kada sertifikovane kompanije uporedimo sa prosekom srpske privrede, konstatujemo da su po svim pokazateljima bile uspešnije i efikasnije. Prosečna profitabilnost poslovanja sertifikovanih kompanija je u 2019. godini iznosila 8,7%, dok je u privredi bila 2,5%, što znači da su ostvareni dobici sertifikovanih kompanija manje volatilni i manje podložni spoljnim privrednim faktorima nego što to važi za ostalu privredu. Konstanta prilikom ostvarivanja dobitaka je, dakle, kod sertifikovanih kompanija viša nego u privredi.

Takođe, uvid u strukturu izvora finansiranja (visina udela kapitala u sredstvima) koji pokazuje stabilnost poslovanja u smislu obezbeđivanja dovoljne likvidnosti i solventnosti u slučaju većih ekonomskih šokova, obelodanjuje odlično stanje kod sertifikovanih kompanija koje tako više svoje delatnosti finansiraju sopstvenim resursima (57%) i manje zaduživanjem kao što to važi za ekonomiju (48%).

I efikasnost poslovanja, koju možemo meriti kao obrt sredstava (visina ostvarenih prihoda uzimajući u obzir raspoloživa sredstva), kod sertifikovanih kompanija iznosila je 130,7%, a u privredi 79,5%. Ili drugačije rečeno, jednim evrom sredstava stvaraju u analiziranim kompanijama 1,3 evra prihoda, a u privredi 0,79 evra prihoda. Natprosečnost poslovanja se pokazuje i kod prihoda i dobitka po zaposlenom. Sertifikovane kompanije su i bolje platiše od proseka privrede jer plaćaju 15 dana po valuti dok je u privredi kašnjenje 30 dana.

U „klubu izvrsnih” samo 4% srpskih kompanija

Sertifikat bonitetne izvrsnosti uvodi kompanije u „klub srpskih izvrsnih kompanija” u kom se prema istraživanju kompanije Bisnode iz septembra meseca nalazi samo 4% kompanija sa natprosečnim kvalitetom poslovanja. U klasu najviše bonitetne izvrsnosti, u kojoj su kompanije koje dostižu standarde bonitetne izvrsnosti tri godine zaredom, spada čak više od 3,5% kompanija. Srebrnu izvrsnost tako dostiže 2% kompanija, Zlatnu izvrsnost 0,6 % i Platinastu izvrsnost 0,9% srpskih kompanija.

Pomoću sertifikata bonitetne izvrsnosti možete se istaći na domaćem i međunarodnim tržištima kao ugledna i pouzdana kompanija, a pomoću ažurnih i kvalitetnih podataka u kompaniji Bisnode i D&B rešenjima možete obezbediti da vaše poslovanje bude što manje rizično i da vaš rast bude što uspešniji.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar